Добрич пак заплашен от безводие заради дълг за ток на ВиК-то

"Енерго-Про" иска среща с регионалния министър, тъй като проблемът застрашава електроснабдяването в Североизточна България

Добрич пак заплашен от безводие заради дълг за ток на ВиК-то

Хората в Добрич отново са заплашени да останат без вода след като доставчикът на ток в региона "Енерго-Про" предупреди във вторник, че вероятно ще спре след 23 август електрозахранването на помпените станции на местното ВиК заради отново растящия дълг на водния оператор. Той е стигнал 2 млн. лв., а електроразпределителното дружество вече не може да си позволи да носи финансовата тежест на борчлиите си заради намалените цени на тока от 5 август, с които бяха намалени оперативните разходи на енергийните фирми.

От "Енерго-Про" припомнят, че ВиК-Добрич от десетилетие е най-големият длъжник на електроснабдителя и миналия септември на някои от обектите на оператора бе спряно електрозахранването заради тогавашния дълг от над 5 млн. лв. Държавата, която е собственик на водното дружество, погаси половината дълг, а останалата част трябваше да се плати от продажба на стари тръби от водопроводната и канализационна мрежа. ВиК-то дори продаде 12 хил. тона тръби за 1.3 млн. лв., което бе определено през март от БСП като държавна щета.

Междувременно пък Комисията за защита на конкуренцията наложи безпрецедентната глоба от 1.687 млн. лв. заради спряния ток на ВиК-Добрич, с мотива, че "Енерго-Про" е злоупотребило с положението си. Санкцията се обжалва.

Проблемът с отново растящия дълг за ток на водното дружество е бил обсъден от шефа на "Енерго-Про" Стефан Абаджиев на среща в понеделник вечерта с кмета на Добрич Детелина Николова. Миналата седмица подобен разговор се състоя и с областния управител Недко Марчев, съобщиха от електроразпределителното дружество.

Абаджиев коментира, че съзнава колко тежки са сценариите Добрич да остане без вода, но предупреди, че ако ВиК-Добрич не си плати задълженията в срок, който в момента се съгласува, "това за съжаление може да се случи". "Спирането на електрозахранването на ВиК е най-крайната мярка, до която всячески се опитваме да не стигаме", допълни Абаджиев.

По думите му проблемът с дълга на ВиК-то е остарялата мрежа, по която се губи голяма част от водата, която на всичкото отгоре се довежда до града от 90 км разстояние чрез захранвани с електричество помпи.

Детелина Николова е заявила, че се очаква проблемът с неефективността на ВиК-мрежата да се реши в рамките на проект, очакващ еврофинансиране от 115 млн. лв., за пълна подмяна на 86 км водопроводи в града и реконструкция на пречиствателна станция. Така ще се намалят загубите на вода наполовина, ще спаднат и разходите за ток в пречиствателната и помпените станции.

От "Енерго-Про" са изпратили писмо и до регионалния министър Десислава Терзиева, която е принципал на водния оператор, с искане за среща, на която да се набележат реални стъпки за погасяване на дълга от 2 млн. лв.

"Трупането на дълг от крупни клиенти застрашава способността на нашата компания да се разплаща със своите доставчици, от което зависи доставката на електроенергия в цяла Североизточна България. Надяваме са на разбиране от страна на държавата, като принципал на ВиК-Добрич, защото, ако дългът на дружеството не бъде овладян в кратки срокове и неговият ръст не започне да намалява, ще бъдем принудени да пристъпим към поетапно изключване на електрозахранването на ВиК след петък, 23 август", предупреждава Абаджиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес