Докладът за изтеклите пари от КТБ остава тайна

Докладът за изтеклите пари от КТБ остава тайна

Докладът на международната компания "АликсПартнърс", която бе наета през миналото лято да проследи и върне изтеклите незаконно пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), няма да бъде публично оповестен засега. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на десетата годишна среща на бизнеса с правителството във вторник.

В края на миналата година от парламентарната трибуна той обяви, че ще се търси вариант да се представи пред обществото поне извадка от доклада, но след съгласуване с "АликсПартнърс". Това не може да стане свободно, защото такава възможност не е предвидена в договора между КТБ и международната компания, обясни тогава Горанов.

"Докладът трябва да се използва за целите, за които е създаден, т. е. да помогне на синдиците да успеят да защитят справедливостта и равнопоставеността между кредиторите, което се измерва през максимално възможното възстановяване на средства от масата на несъстоятелността", коментира сега Горанов. По думите му в него се разкривали връзки и правни и фактически действия, с които са направени опити да се отклоняват ресурси от банката. "Според нас не е изгодно на такъв ранен етап да се разкриват тези връзки", каза още Горанов.

Той не се ангажира дали в последствие ще бъде обявена някаква информация от доклада. Целта на разследването на международната фирма беше да се установи как точно са били отклонявани финансовите потоци от банката. Компанията трябва да предостави и юридически съвети на синдиците за това как най-ефективно може да бъдат атакувани в съда сделки, които увреждат имуществото на банката и ощетяват кредиторите. Синдиците вече са завели редица искови молби с искане сделките да бъдат обявени за недействителни. От началото на годината те атакуваха в съда и прихващания на компании, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Сред тях са дружествата "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", "Дрослиан България" и "Табак маркет".

"Вина за лошото управление на едно предприятие носи неговият мениджмънт и неговият собственик. Разбира се ролята на държавата, която е пропуснала да се намеси, си стои", коментира още Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес