ДПС брани компрометираните си кадри: Ще издържим докато можем

Станишев омаловажи "софийския протест" и покани ГЕРБ на преговори в НС

Лютви Местан. Сн: БГНЕС

България ще остане без управленци, ако съмненията за една личност са самодостатъчен критерий за лишаването ѝ от участие в управлението, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по повод скандала с назначението на депутата от ДПС Емил Иванов за областен управител на София – област. Номинацията на Иванов, публично компрометиран още от времето на тройната коалиция, стана известна след формирането на правителството, но назначението му, макар и забавено с месец и половина, стана факт едва миналия петък.

То бе възприето като пореден сигнал, че властта не желае по никакъв начин да се съобразява с общественото мнение и гражданските протести, избухнали след първия знаков провал с избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"ДПС ще оттегли всеки свой кадър от управлението, ако има дори едно доказателство, което да подкрепи съмненията за съответната личност”, декларира във вторник Лютви Местан пред Дарик радио. Същия ден в."Сега" публикува данни от доклад на Сметната палата от 2010 г., в който са констатирани скандални замени и продажби, извършени през първия мандат на Емил Иванов като областен управител.

Според лидера на ДПС докладът не е достатъчен, защото няма заключения на одитната институция, които да са без забележки и препоръки. “Едно са пропуските в работата на един орган, но когато те сочат и престъпление, тежката дума има държавното обвинение”, заяви той. И ако има подобно развитие на нещата, Местан обеща, че ще оттегли всеки кадър на ДПС независимо, на какво ниво в управлението е.

“Ако съмненията за една личност са самодостатъчен критерий той да бъде лишен от участие в политиката и управлението на страната, ще ви кажа, че по този нов стандарт България ще остане без управленци", предупреди обаче Лютви Местан.

На въпрос дали е убеден в удачността на кандидатурата и дали той лично е застанал зад нея, лидерът на ДПС заяви, че Иванов има опит като общински кмет. “Няма да бъде областен управител, както други хора няма да бъдат заместник-министри или министри, ако съмненията се потвърдят поне с един факт", каза още председателят на ДПС.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев също защити Емил Иванов, който стана областен управител въпреки скандалните му продажби на гори на ниски цени по времето на тройната коалиция, когато пак беше областен управител, и факта, че е бил осъждан за побой през 1990 г., по данни на в. Сега".

Емил Иванов е бил кмет, депутат, областен управител, проверява се, няма нито едно дело, няма никаква осъдителна присъда, каза Цонев пред БТВ.

Йордан Цонев и Емил Иванов бяха съпартийци в СДС, а след това преминаха в редиците на ДПС заедно с Христо Бисеров.

Йордан Цонев: Ще издържим докато можем

На фона на социологически данни, според които над 60% от гласоподавателите подкрепят протестите, а две трети от българите са убедени, че разрешаването на кризата минава през оставка на правителството, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев увери във вторник: Ще издържим докато можем, работим в "режим на чуваемост" и решаваме наболелите проблеми на страната.

Пред бТВ той повтори позицията на лидера Местан от предишния ден, че е "невъзможно" да има ново правителство в рамките на това Народно събрание.

Спекулациите за съставяне на нов експертен кабинет в този парламент с участието на ГЕРБ, при насрочване на дата за предсрочни избори, се засилиха след изявленията на бившия премиер Бойко Борисов в събота, че е готов на компромис с БСП и ДПС в името на националните приоритети.

Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров в неделя допусна възможността за съставяне на нов кабинет в мандата сегашното НС, но лидерът на партията Лютви Местан отрече това в понеделник, докато президентът Росен Плевнелиев отново призова парламентарните партии към диалог и компромис.

Работа в режим на чуваемост

"Въпреки че не подава оставка, кабинетът "Орешарски", както и парламентът, работят в режим на чуваемост", каза Йордан Цонев. По думите му заради всекидневните протести и напрегнатата политическа обстановка управляващите са свели работата си до месечни програми, което означавало, че "протестът не само се чува, но и работи в полза на обществото".

Цонев определи времевия хоризонт на правителството с думите "докато можем и трябва да направим полезни неща". Той не се ангажира докога ще издържи кабинетът на новата тройна коалиция, срещу когото вече 33 дни има протести.

Според Йордан Цонев протестиращите са виновни за настоящата ситуация в Народното събрание.

"Протестите са срещу резултатите от изборите на 12 май - протестират избирателите на ГЕРБ, на сините, на СКАТ... Е, кой ги спря, защо не гласуваха? Ако септември пак са същите резултати, какво правим ноември, какво става с държавата? Освен това ще се стигне до парадокс - десните искат избори, протестиращите искат избори, но не искат ГЕРБ и националистите. Обаче, ако сега има вот, ще получат хем ГЕРБ, хем още по-голям национализъм в лицето на "Атака" и СКАТ", смята Йордан Цонев.

Невъзможен кабинет с ГЕРБ

Депутатът от ДПС обясни, че ГЕРБ ще бъде опозиция в рамките на 42-ия парламент и затова е невъзможно съставянето на ново правителство с участие на техни експерти.

Цонев припомни на Бойко Борисов, че той не може да поставя никакви условия. Не водещата политическа сила определя кой да бъде председател на парламента или на комисиите, а парламентарното мнозинството решава, каза Йордан Цонев.

Според него нямало вариант за съставяне на друг кабинет в рамките на този парламент "при положение, че то и това правителство върви трудно".

Станишев: Преговори с ГЕРБ са възможни, но в парламента

Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира единствено, че са готови на преговори с ГЕРБ, като единственото им условие е те да се проведат в парламента.

“Ние сме готови да водим разговор с ПГ на ГЕРБ в рамките на Народното събрание – ако искат в зала "Изток", ако искат в зала "Запад", ако искат в пленарна зала”, каза Станишев след заседанието на ИБ на БСП.

Той напомни, че ГЕРБ искаха касиране на изборите, но след като Конституционният съд отхвърли жалбата им, сега партията на Бойко Борисов била в "много неудобно положение".

ГЕРБ са в неудобно положение, БСП е в добра кондиция

“БСП е в добра политическа и обществена кондиция, получаваме добра информация от структурите по региони", подчерта Станишев.

"В БСП нараства схващането, че София не е България. В партията има голямо желание за публични изяви, но ръководството ги възпира, защото няма нужда от противопоставяне на граждани с други граждани”, допълни той на фона на нефелните напъни на управляващите да организират контрапортести, които едва събират от стотина -двеста души, в сравнение с десетките хиляди, които вече 33-ти ден всеки ден излизат да протестират срещу правителството.

Продължавайки да разделя София от страната, Станишев каза, че протестите погрешно се наричали национални, защото били само софийски.

“Това са софийски протести, протести на хората, поддържащи традиционната десница или новата десница. Те не са в контекста на това, което прави левицата”, според новата мантра, с която управляващите се опитват да залъгват общественото мнение.

"Напълно неправилно” е схващането, че кабинетът “Орешарски” не се вслушва в исканията на протестите, каза Станишев и повтори, че предприемат конкретни мерки, с които да удовлетворят исканията на хората. Станишев пропусна да спомене, обаче, че искането на протеста #ДАНСwithme, всъщност е оставка на кабинета. От думите му също не стана ясно как хем недоволството “не е в контекста на това, което прави левицата”, хем правителството ще удовлетворява исканията.

Лидерът на БСП за пореден път се опита да внуши, че кабинетът не е коалиционен, а експертен и обясни, че “Министерският съвет активно работи по изготвяне на програма на правителството, защото България за първи път има програмен кабинет”.

Пламен Орешарски вече представи документ от 6 страници пред парламента, който бе с претенциите за програма. Оказа се, обаче, че до две седмици той щял да бъде допълнен.

Преди това Йордан Цонев посочи, че избирателите искали от ДПС защита от монополите, от рекета върху бизнеса и подслушванията. За това се подготвя пакет от законодателни промени.

Планира се създаване на орган към Комисията за защита на потребителите за решаване на спорове между банките и кредитополучателите. Мислим да намалим погасителната давност на изпадналите в несъстоятелност и на ипотечните кредити, каза Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?