ДПС иска програмен кабинет- можело и след нови избори

БСП е против програмно управление, единственият вариант били избори

ДПС иска програмен кабинет- можело и след нови избори

ДПС иска демонтаж на това правителство и съставяне на програмен кабинет, което може да стане и след нови избори, заяви зам.-председателят на партията Ахмед Ахмедов в неделя пред БНР. Според него доста хора не са разбрали посланието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган пред партийния актив преди Нова година, когато той заръча ДПС да не сваля правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти", "защото няма такава политическа сила от опозицията, която може да поеме отговорността за управлението", а "дълг на гражданското общество и на  всички политически сили е да гарантират сигурността и стабилността на държавата".

Изявлението на Доган бе по повод намерението на ДПС да участва във вота на недоверие на БСП срещу кабинета. Оттогава досега лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и неговите заместници не спират да тълкуват какво точно бил казал Доган. Според тях остава в сила решението на партийното ръководство от ноември за демонтаж на националистите от управлението, което обаче не значело, че на тяхно място трябва да влезе ДПС.

Пожеланата от ДПС формула за програмно правителство се аргументира от тях с необходимостта от ускорени реформи, които ГЕРБ и "Обединени патриоти" не можели да направят, тъй като имали само аритметично мнозинство в парламента, а програмите им не съвпадали.

"Когато погледнеш тези програми, виждаш, че няма как програмите на ГЕРБ и на "Обединените патриоти" да съвпадат. Тоест това мнозинство, което се направи, няма как да реализира една ускорена програма за развитие на страната. Те дори не си съвпадат, смея да кажа, на 50 процента. Всички сме запознати. Е, тогава какво се получава в държавата? В държавата се получава едно боксуване, едно затъване!!!", каза Ахмедов пред БНР.

По думите му България се нуждае от програма за ускорено развитие, за да навакса изоставането си спрямо останалите европейски страни. В нея проблемите трябва да бъдат дефинирани, а реформите на обществените системи- дълбоки. Такава програма обаче не можело да бъде изградена с търсене само на "аритметическо мнозинство" в НС, каквото е сегашното между ГЕРБ и националистите.

"Ние сме за съставяне на една програма, в която да се обединят доста политически партии, за да можем да направим това ускорено развитие, понеже много изоставаме по отношение на останалите европейски държави. Затова имаме и решение на нашия ръководен орган - Централния съвет, да се демонтира тази власт. Този демонтаж не означава непременно участие или задължително влизане на ДПС в управлението", подчерта Ахмед Ахмедов.

"Това нещо може да се постигне или чрез избори, или сега с един демонтаж на това управление. Като го демонтираме, или отиваме на избори, или правим ново програмно правителство с тази програма, за която говорим - за ускорено развитие. Тази програма може да се постигне като в нея се набележат реформите и всички политически партии подкрепяме парламента при изпълнение на тези реформи, защото тези реформи ще изискват много ново законодателство, и оттам нататък правителството да ги изпълнява", посочи зам.-председателят на ДПС.

БСП е против програмно управление, единственият вариант били избори

Депутатът от БСП Георги Свиленски, който участва в същото предаване на БНР, обаче не споделя необходимостта от програмно управление.

"Няма как да се съглася с колегата Ахмед Ахмед от ДПС, че когато всички партии се обединят, ще стане някакво чудо в България. Напротив. Тогава народът ще ни стане опозиция и мисля, че доста по-бързо такъв тип управление ще катастрофира", каза Свиленски.

Важната задача е да свалим правителството в предстоящия вот на недоверие, изтъкна той. "След като направим тази първа стъпка, ще седнем и ще обмислим всякакви варианти за управление на държавата. Според нас, единственият вариант, това са предсрочни избори", каза Свиленски.

На този етап перспективата да се свали правителството чрез вот на недоверие е утопия, поради мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в парламента.

ДПС обвини БСП в популизъм заради отказа от общ вот на недоверие

Зам.-председателят на ДПС разкритикува социалистите, че са решили да внесат самостоятелно вота на недоверие към кабинета. Това се случи именно след словото на Доган на 21 декември, която лидерът на БСП Кринелия Нинова резюмира така: Бойко Борисов поиска подкрепа от Доган и я получи. Нинова освен това за пръв път обърна внимание на очевадния факт, че решението на ДПС от ноември бе за демонтиране на "Обединени патриоти" от властта, а не на ГЕРБ. Затова БСП се отказаха от преговори с ДПС за съвместен вот на недоверие, а след новогодишните празници ДПС се направиха на обидени и тръгнаха да обясняват как Доган не бил разбран правилно.

"Имаше неща, които да внасяме заедно. В един момент казаха: "Сами". Надделява явно популизмът някъде. Трябва и от това да се отървем, но ще му дойде времето на всичко", коментира Ахмед Ахмедов по адрес на БСП.

ДПС подкрепяли не ГЕРБ, а стабилността на държавата

Разбираме желанието на правителството да му бъде осигурен един вътрешнополитически комфорт, за да се концентрира върху европредседателството, но ние от ДПС  нямаме как да му го осигурим, каза Ахмедов и допълни: "Ние сме убедени, че както нашите избиратели, така и всички български граждани, искат точно обратното. Управляващите много грешат като тълкуват нашата институционална подкрепа, понякога в Народното събрание се забелязва, че ГЕРБ и ДПС подкрепят едни и същи закони, като подкрепа за стабилността на ГЕРБ. Не е! Това е една подкрепа за стабилността на нашата държава, като осигуряването на комфорт на определението с националистите няма как да си го позволим! Никой няма да ни прости, ако не поставим важните за всички български граждани проблеми - липсата на сериозни реформи, които да подобрят работата на всички обществени системи:  здравеопазването знаете последните проблеми, които имахме там; образованието, сигурността, корупцията; корупцията влошава бизнес-средата и административните услуги; лошата ефективност, най-вече при разходване на публичните средства. Докато не се справим с това и докато не се справим именно с бедността, демографския срив и най-вече да увеличим и доходите на нашите гласоподаватели и на всички жители на България, ние няма да спрем".

Не стана ясно за ускоряване на кои реформи настоява ДПС. Досега партията е заемала твърди позиции срещу реформирането на съдебната система, спазари се с ГЕРБ за политическата квота във Висшия съдебен съвет, а напоследък и за изключително спорния антикорупционен закон на управляващите, прокаран с гласовете на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България