Лидерът на БСП Сергей Станишев:

ДПС предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС

"Девети септември дава старт на една социална промяна - технологична, аграрна"

ДПС предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС

ДПС е предложило Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Национална сигурност", призна в понеделник лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Той е член на партията, нормално е те да го предложат, но не това е най-важното", заяви пред бТВ социалистът три месеца след назначаването на медийния магнат и народен избраник за шеф на агенцията, предизвикало продължителни масови протести срещу властта.

До този момент премиерът Пламен Орешарски, както и лидерите на двете партии, които подкрепят правителството, не даваха конкретен отговор на въпроса по чие предложение Пеевски е бил излъчен за председател на службата, в която бяха съсредоточени всички разследващи, оперативни и разузнавателни функции в държавата.

На въпрос дали това означава, че лично почетният председател на ДПС Ахмед Доган го е лансирал, Станишев отговори: "Разбирайте го, както искате". Според него обаче не Пеевски бил причината за масовите протести.

"Това правителство е под натиск още от първия ден. ГЕРБ така и не разбра, че е опозиция. Действа сценарий за дестабилизацията на страната", смята президентът на европейските социалисти.

Правителството наистина можело да падне

Той призна още, че през юни наистина е имало опасност правителството да падне, ако не бъде избран Пеевски, но сега ситуацията била съвсем различна, защото кабинетът показал, че може да работи.

Тези обяснения Станишев дава само месец след като заяви, че Делян Пеевски е част от олигархичния кръг на притежаваната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка, за който самият лидер на БСП обясни, че съществува.

Социалистът заяви още пред бТВ, че не смята, че гражданското общество ще се сниши отново: "Най-голямата победа за тези 100 дни е, че хората вече не се страхуват да протестират. Че не ви се обажда премиерът в студиото след предаване".

"Обаждат се обаче активно пиари", контрира го водещата Генка Шикерова, на което Станишев лаконично подхвърли: "Не мога да говоря от тяхно име, от името на правителството".

За другите скандални назначения

След като защити Пеевски, лидерът на БСП започна да брани и останалите скандални назначения на правителството. Например Георги Христозов, който бе назначен в НЕК, въпреки че е осъждан и не може да получи достъп до секретна информация, бил много голям специалист и автор на новия модел в енергетиката, който довел до падане на цената на тока с 5%.

"Важното е котката да лови мишка, нали", каза Станишев. По повод на назначението на спорния бивш кмет Петко Арнаудов за шеф в горско управление, въпреки че има дела срещу него в съда, социалистът се аргументира: "Щом са го избирали два пъти за кмет на Царево, значи явно има доверието на хората".

Той отново нападна ГЕРБ, че са назначавали неподготвени хора във властта: "Надявам се министрите да извадят доказателствата, че голяма част от назначенията са правени след партийни решения".

"Продължителността на живот на това правителство е изцяло в негови ръце. Ако то работи добре, животът му ще е дълъг", допълни лидерът на социалистите.

За АЕЦ "Белене" и 9-ти септември

Станишев каза още, че за АЕЦ "Белене" ще се прави нов анализ дали е икономически изгоден проект. Подсетен, че вече има такъв анализ на британската компания HSBC, за който бяха платени 2.5 млн. евро, лидерът на БСП съобщи, че предишните управляващи са подавали невярна информация на консултанта и затова докладът не може да се смята за обективен.

Той даде пример - срокът на техническата гаранция за оборудването е 40 години, а към консултанта била подадена некоректната информация за 20 г.

"Това съществено променя ситуацията. И това е само един от примерите", каза той. За новия анализ страната ни нямала нужда да наема чужд консултант, а можела да ползва услугите на БЕХ. Станишев обаче така и не успя да посочи конкретните икономически параметри на проекта, тъй като не бил специалист, а политик.

В края на участието си лидерът на социалистите обърна внимание "на важната дата за членовете и симпатизантите на БСП – 9 септември". Според него този ден е дал старт на "една социална промяна - технологична, аграрна" на държавата. Отчитайки и "някои нередни неща", председателят на левицата, даде ясно да се разбере, че изпитва носталгия към годините на комунизма, които не трябвало да се разглеждат в черно-бяло.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?