ДПС предупреди, че толерантността му има граници

ДПС предупреди, че толерантността му има граници

Парламентарната група на ДПС, ръководството и избирателите на партията твърдо стоят зад Ахмед Доган и няма да позволят политическа разправа със своя лидер, заяви в петък от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.“ДПС няма да приеме лидерът му да бъде поставен в ситуация, в която се осъществява политически пуч", каза Местан.

Реакцията на ДПС идва ден, след като ВАС даде ход на делото срещу Доган за получен от него хонорар от 1.5 милиона лева като консултант по четири хидроенергийни проекта. Съдът задължи Доган да представи документи за професионална квалификация в областта на минното дело и хидрологията.

“Няма да допуснем да поставите на изпитание толерантността на ПГ на ДПС и на партията като цяло, най-вече на избирателите. Тя не е безгранична“, заяви Местан.

"Това е нагло изказване", коментира пред Mediapool политологът Огнян Минчев. "Какво означава отправеното предупреждение: ако законът бъде приложен спрямо Доган, ние ще инициираме етнически конфликт", поясни той.

Лютфи Местан от своя страна запита на какво основание Елеонора Николова е упълномощена да представлява парламента като страна по делото за конфликт на интереси срещу Ахмед Доган.

Той посочи, че тя не е депутат, нито член на парламентарна комисия, а е служител на парламента по трудови отношения и в същото време е и заместник-председател на политическа сила (Единната народна партия). “Това не е ли конфликт на интереси“, попита Местан.

Според Николова договорите, по които Доган е получил парите, са привидни, а, получавайки сумата, той е в икономическа зависимост от "Минстрой холдинг". По думите на Николова от една страна се осигуряват парите, а от друга – политическата протекция.

Местан заяви, че не е допустимо служител на Народното събрание да раздава политически оценки и настоя да се изясни процедура за определяне на представител на парламента по делото.

Той посочи, че в ДПС нямат притеснения за делото. Местан припомни, че от ДПС са настояли докладът на антикорупционната комисията да бъде обсъден на открито заседание.

“Не ни притесняват истините, а полуистините, манипулациите, митологемите, категоричен е заместник-председателят на партията.

Според него обаче докладът на антикорупционната комисия е откровено политически акт и това дело стои извън предмета на правото, е мнението на Лютви Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?