Антикорупционната комисия ще проверява Доган за пране на пари

Антикорупционната комисия ще проверява Доган за пране на пари

Парламентарната антикорупционна комисия реши в четвъртък да започне проверка за конфликт на интереси на лидера на ДПС Ахмед Доган във връзка с хонорара му от 1.5 млн. лева за консултациите, които е дал за проекта хидровъзел "Цанков камък".

Комисията е взела решението единодушно, но представителят на ДПС в нея Камен Костадинов не е присъствал на заседанието.

Ротационният председател на комисията Димо Гяуров съобщи, че в случая има предположение за частен финансов интерес. Ще се изяснява и дали възложителят по договора - "Минстрой холдинг", е получил "някакви други плащания, дали е получил обществена поръчка от държавата" във връзка с консултантския договор.

Гяуров коментира, че може да става въпрос и за престъпление – пране на пари или търговия с власт. Ако комисията стигне до подобни изводи, ще бъде сезирана прокуратурата.

В рамките на проверката антикорупционната комисия ще изисква въпросния договор между "Минстрой холдинг" и Доган, както и други документи по случая.

Ще бъде дадена възможност и на Ахмед Доган да изложи своето становище по случая – писмено или лично. След края на проверката комисията ще извика на изслушване лидера на ДПС.

Гяуров каза, че ще се търси и връзка между хонорара и имотите, преписвани на Доган. Някои от тях са собственост на "Минстрой".

В края на миналата седмица стана известно, че Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лева за консултациите, които е дал за проекта за изграждане на хидровъзела "Цанков камък". Парите са дадени на Доган от частното дружество "Минстрой холдинг", представлявано от Николай Вълканов.

Компанията бе част от структурата на Мултигруп и се смята за близка до ДПС. "Минстрой холдинг" работи на "Цанков камък" като подизпълнител на главния изпълнител - австрийската фирма "Алпине Бау". Проектът се финансира от Националната електрическа компания, която е 100% държавна. Наскоро се оказа, че заедно с изграждания обходен път, който ще замени старото трасе, оставащо под вода, проектът ще струва над 450 млн. евро

Проверка по случая вече започна и прокуратурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?