Драмата с Македония се задълбочи заради осуетена среща на посланика им

България стриктно спазва подписаната през 1999 г. от премиерите на България и Македония двустранна декларация, в която двете страни поемат ангажимент за ненамеса във вътрешните работи и ограничаване на отрицателната пропаганда.

Това заяви в сряда зам.-министърът на външните работи Любомир Кючуков в сряда по повод възникналото напрежение между София и Скопие след изказването на външния министър Ивайло Калфин, че България няма да подкрепя безусловно членството на югозападната ни съседка в ЕС.

Ще настояваме за спазване на принципите на добросъседство и липса на агресия към българската нация или история от страна на македонските власти, заяви преди два дни Калфин по време на работната среща на българските дипломатически представители в МВнР. Думите му предизвикаха незабавна реакция в Скопие, чийто посланик у нас поиска среща в министерството, за да получи обяснение.

Във вторник обаче това не се случи, тъй като българското външно министерство отказа на Абираман Алити исканото от него ниво на дипломатическата среща. Алити пожелал да разговаря с шефа на дирекция Европа 1 Христо Георгиев, но това било отклонено с мотива, че Георгиев е зает с работната среща на българските посланици и дипломати. На Алити е била предложена среща с референт от дирекцията, но той е отказал, настоявайки да бъде приет от началника.

В сряда македонският вестник "Време" цитира външното министерство в Скопие, според не е прието за толкова сериозно изявление (това на Калфин-б.р.) да се говори на толкова ниско ниво. Македонското дипломатическо ведомство смята отношението на българското МВнР като “омаловажаване на македонския посланик”, затова македонската дипломация ще чака София да осигури съответстващ представител, който ще изслуша вербалния протест.

На редовния брифинг в МВнР в сряда се появи и зам.-министърът Любомир Кючуков, смятан за “тежката артилерия” на БСП и президента Първанов във ведомството.

Кючуков съобщи официално, че поисканата от македонския посланик среща е била дадена, но той самият се е отказал от нея в последния момент. При поискване на нова тя ще му бъде дадена, обясни Любомир Кючуков.

Уточни, че срещата е предложена на равнище, на което е имало хора, готови да посрещнат Алити и че нормалната практика в такива случаи е посланикът на чужда страна да се срещне с представител на дирекцията, която отговаря за този регион.

Изказването на министър Калфин е в унисон с много ясната, последователна и конструктивна българска позиция, че България подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, включително и Македония, разясни още Кючуков. Той допълни, че тази подкрепа е на базата на европейските ценности и стандарти.

По думите му България не е получила официална реакция чрез посолството си в Скопие от страна на македонското правителство за изказването на министър Калфин.

Междувременно кореспондентът на БНР в Скопие съобщи, че в сряда следобед временно управляващият посолството ни там Кирил Ячев е бил поканен на разговор в македонското външно министерство. Държавен съветник за отношения със страните от Югоизточна Европа е повдигнал въпроса за поисканата от македонския посланик в София среща. Ячев отговорил, че такава среща била насрочена за 14 ч. във вторник, но половин час преди това била отказана от посланик Алити.

Темата за несъстоялата се среща е засегната във всички македонски вестници, предаде БТА.

Причина за думите на Калфин била ОМО Илинден –Пирин 

Според оценките на Алити и на македонската дипломация, цитирани от в. "Време", реакцията на министър Калфин се дължала на неотдавнашното възстановяване на "партията на македонците в България" ОМО Илинден –Пирин. Другата причина било писмото на Европейския свободен алианс, който иска от Европейската комисия да подкрепи признаването на македонско малцинство, а в процеса на присъединяването си към ЕС България да бъде поставена под специален миниторинг от страна на Брюксел за спазването на човешките права.

Като се позовава на неофициална информация, "Време" пише, че след възстановяването на ОМО Илинден-Пирин българските власти дали на Алити да разбере, че не е желан в София. Във висши политически кръгове имало и инициативи да бъде изгонен, или да се поиска от Македония да го смени, предаде БТА.

Алити ще изчака търпеливо среща на съответното ниво  

Македонският в. "Дневник" пише, че посланик Алити ще чака да бъде повикан, докато не бъде приет на съответното ниво. "МВнР е търпеливо и ще почакаме да се осигури среща на съответното ниво за такива сериозни неща и да получим обяснение за изявлението на Калфин", казва представител на македонското външно министерство.

"Докато продължава тази дипломатическа игра, в България расте антимакедонската истерия сред известните радикални кръгове", пише македонският "Дневник" и цитира изявления и коментари, публикувани  в български вестници.

Скопие размахва пред София изисквания на ЕС

"Утрински весник" помества статия на Виктор Цветаноски, който също задава въпроса "защо дипломатът Калфин изведнъж се изказа недипломатично" и посочва, че за това трябва да има много сериозни причини.  "Дали някой не му е сигнализирал, че преди окончателното приемане на България в ЕС тъкмо проблемите с македонското малцинство ще представляват сериозен проблем  и той се опитва да накара македонските власти да замълчат и да не поставят обичайните искания за правата на македонците, при това като шантажира Македония с отказ на българската подкрепа по пътя към ЕС, като надценява собствената си сила и се поставя в роля на ключов фактор в този процес", пише Цветановски.

Според него Калфин е бил неприятно изненадан, че "македонците в България" не се отказват да регистрират своята партия ОМО Илинден-Пирин, а не е останал равнодушен и към "аферата с паспорта на Любчо Георгиевски, която те, по кой знае какви причини, сами разкриха".

Може би (Калфин) е очаквал по-благоприятни реакции от македонската общественост, а не силно осъждане на решението на бившия македонски премиер, пише “Утрински весник”.

"Независимо какви са истинските причини Калфин да се разсърди така, очевидно е, че София през изминалите години на преход промени много неща, но останаха заблудите за македонската национална самобитност и история", пише Цветаноски.

"София трябва веднъж завинаги да разбере реалността, да превъзмогне предразсъдъците си около македонската нация и минало и да престане да работи за разграждане на македонската национална идентичност.

Само така България може да бъде част от демократична Европа, в която човешките права и свободи са над всичко", пише Цветаноски в "Утрински весник", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?