Македония свърза натиска на България с предстоящите президентски избори

Македония свърза натиска на България с предстоящите президентски избори

“Ние нямаме никакви претенции, напротив, имаме голяма почит към миналото на българския народ и българската държава, но още по-голяма почит имаме към това, което ни принадлежи”. Това заяви във вторник президентът на Македония Бранко Цървенковски в първата си публична реакция към последните изявления на президента и външния министър в България.

Според агенция МИА, цитирана от БТА, президентът Георги Първанов споделя становището, че Македония извършва атака срещу българската история.

Според македонския президент свързването на историята с подкрепата  за евроинтеграцията на  Македония от страна на България е било предизвикано от отминалия предизборен период  в Македония и този, който  предстои в България. Това, както оцени Цървенковски, не е най-благоприятният период за рационална дискусия по тези теми.

Решени сме да градим приятелски, искрени и всестранни отношения с България. Ние нямаме никакви претенции, напротив имаме висока почит към българския народ и българската държава, но също  толкова и още по-голяма почит имаме  към онова, което ни принадлежи, което е автентично македонско, върху което се основава  нашият  културен и национален  идентитет и от което произлиза историческото право за държавнотворност на македонския народ, заяви Цървенковски, цитиран от МИА.

Той каза това при откриването на първия военен музей в Македония, което става в навечерието на годишнината от Илинденското въстание. По думите на Цървенковски, това въстание е събитие от порядъка на онези, на които се опират идентитетът и държавността на македонците и македонския народ.

Никой няма право да иска от нас да се откажем от това, но и да иска, това просто не може да  се случи. Това е наше свято задължение  да питаем дълбоко уважение към онова, което принадлежи на нашето историческо минало, заяви Цървенковски, който е представител на социалистическата партия в Македония.

Новоизбраният председател на македонския парламент Любиша Георгиевски, който е от противниковата партия ВМРО – ДПМНЕ, също приписа последните изявления на българските политици на предстоящите президентски избори.   

Преди ден външният министър Ивайло Калфин настоя правителството в Скопие да заеме много активна позиция за двустранните отношения, като изведе дебата за тях от негативната тема, която отдавна присъства в македонските медии. Миналата седмица Калфин каза, че България няма да подкрепя безусловно евроинтеграцията на Македония и призова да няма агресия към българската нация или история.

Президентът Първанов подкрепи позицията на бившия си съветник, като обяви, че политиката на България към Македония ще е по-твърда, но не и агресивна. В събота той участва като историк в предаването “Памет българска” по БНТ, водено от неговия съветник и шеф на НИМ Божидар Димитров.

Във вторник Любиша Георгиевски повтори своята теза  от времето,  когато бе посланик в София, че колкото повече България се приближава към Европейския съюз, толкова повече официалната  ѝ политика ще се европеизира, отбелязва МИА, цитирана от БТА.

"Очевидно в България има жестока реакция на национализма, който е нещастен от самото влизане на  страната в Европа,  вероятно с влизането в Европа национализмът в България няма да оцелее. Така че това го правят  етнонационалистическите елити", каза Георгиевски и допълни, че  това отношение на България  се дължи на предстоящите президентски избори.

"Правителството  може да се уплаши, че ще загуби определени проценти от рейтинга, но за мен е напълно неразбираемо да се постави в опасност,  да се спъне на самия праг на вратата към Европа. Смятам, че няма да се спъне, че това ще  трае много кратко време и е буря в чаша вода  с предизборни цели", заяви Георгиевски.

Във вторник той бе избран за председател на македонския парламент и прогнозира, че страната ще има ново правителство между 15 и 20 август, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Георгиевски каза, че ще направи опит да върне Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети в парламента, след като депутатите му напуснаха заседанието за избор на нов председател на парламента. Георгиевски омаловажи случилото се като отбеляза, че и други партии са имали подобна практика.

Георгиевски, чиято кандидатура бе издигната от ВМРО-ДПМНЕ, бе единствен кандидат за поста.

Той е роден през 1937 г. в Битоля. Завършил е театрална и радио режисура в Белград.

От 2000 до 2004 г. бе посланик на Македония в България. Владее няколко чужди езика - английски, италиански и руски, а ползва румънски, полски и словенски.

Допреди дни се смяташе, че той ще заеме поста външен министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани