Дребни търговци пак плашат с масови протести заради Закона за горивата

Едрият бизнес: Това е предизборен шантаж, новите правила трябва да влязат в сила

Дребни търговци пак плашат с масови протести заради Закона за горивата

Браншови организации отново заплашват с масови протести заради промени в Закона за горивата, които принципно трябва да влязат в сила на 27-и октомври, но са в процес на преработване. Такива намерения бяха обявени и през януари, когато отново се повдигна дискусията  с новите регулации за фирмите от бранша с петролни продукти и влизането им в сила бе отложено, а междувременно се изработиха нови законови корекции

Дребните търговци се опасяват от влиянието на монополистите на пазара, които според тях се опитвали да спрат предвидените облекчения за  регистрацията и гаранциите на бизнеса, спрямо първоначално записаните в закона. Промените бяха изработени със съдействието на голямата част от бизнеса и подкрепата на Министерството на икономиката.

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, обаче смятат, че това е напът да се провали и предупреждават за протестната си готовност в позиция, изпратена до министър Емил Караниколов.

Дребните търговци на горива са притеснени от спирането на диалога по промените в Закона за горивата, който постигнаха след тежки преговори и протести. Влизането му в сила се отлага от една година заради недоволството на малките превозвачи на гориво, както и на земеделските производители и строители, които настоят да бъдат извадени от неговия обхват.

В последствие заинтересованите браншови организации, включително Асоциацията на индустриалния капитал и Конфедерацията на работодателите и индустриалците заедно с Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите с посредничеството на министъра на икономиката, изработиха нов вариант, който в момента е подложен на обществено обсъждане.

"След 27-ми ние сме в невъзможност да работим, но не само ние, а и потребителите, имам предвид земеделци, строители, мини и т.н. До 28-и те нито могат да купуват горива, нито някой има право да им кара", каза Симо Симов от асоциацията пред БНР.

Организацията настоява правителството спешно да вземе решение да отложи наново наредбата, за да се даде възможност на парламента да разгледа новите промени в закона, да ги обсъди и да ги гласува.

В противен случай протестите под наслов "Жълтите жилетки" ще започнат още до края на октомври, предупреди Симо Симов.

Едрият бизнес: Заплахата е предизборен шантаж към премиера

Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация, която представлява над 70% от бизнеса с петролни продукти у нас коментира, че законът е в сила от 28-ми януари 2019 г.

"Веднъж бламираха неговото стартиране с отлагане на наредбата за 28 юли и сега, след края на 3-месечния период след нейното обнародване и влизане в сила, отново се поставя темата: "Ние не искаме, ние сме много хубави, ние сме най-честните и затова дайте да няма такъв закон или да го отложим за пореден път", каза Терзиев пред БНР.

"Считам, че закон трябва да има. Ние сме законопослушни и голяма част от нашите членове вече са подали заявления за регистрация", допълни той.

Според него ситуацията се използва предизборно. "Тази тънка струна, на която се свири на площада на "Дондуков 1"  - жълти жилетки… Слушах един анонс "Ние след изборите, видиш ли, ще започнем да протестираме". Това е едно "приятелско намигане" към премиера, което не прави чест на алтернативната асоциация, защото това е форма на заплаха към премиера, което аз не го приемам. Смятам, че това е шантаж, за да спре за пореден път изпълнението на закона. Но това е противозаконно - не виждам формални основания да бъде отложен какъвто и да било срок, не без намесата на Народното събрание", каза още Терзиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес