ДСБ очакват ГЕРБ да се откаже от безконтролното следене на трафичните данни

Партия ДСБ, която е част от ПГ на Синята коалиция, няма да подкрепи исканите от ГЕРБ промени в Закона за електронните съобщения, които дават безконтролен и постоянен достъп на МВР до данните на мобилните оператори и интернет-трафика.

Зам.-председателят на партията Иван Иванов съобщи в понеделник, че ще бъде инициирана среща с ГЕРБ, за да отпаднат неприемливите текстове още преди влизането на закона на първо четене в пленарна зала тази седмица.

С промените МВР цели да получи директен достъп до трафика на данни чрез интерфейс, вързан към системите за трафик на доставчиците. Според Иванов обаче подобна интерфейс връзка няма в нито една страна членка на ЕС и няма да даде резултат в борбата срещу престъпността и в България.

"Това ще внуши съмнение във всеки български гражданин, че по определен начин е следен", посочи Иванов.

Според ДСБ е неприемлив и текстът, който дава право на МВР да иска информация за престъпления, по които се полагат минимум 2 години затвор и се провеждат издирвателни операции. В момента това важи при разследване на тежки престъпления с минимално наказание от 5 години затвор.

ДСБ настояват още да има регламентиран срок, след който събраните данни да бъдат унищожавани, а не да се задържат за неопределено време.

МВР настоява за промените отдавна, но не успя да ги прокара в предишния парламент.  

В понеделник и партия "Зелените" се обяви срещу подготвяните промени и даде началото на кампания с мото "Обади се на депутат - спри тоталното и безконтролното подслушване!". Идеята на кампанията е гражданите да се свържат с депутатите от избирателния си район и да настояват той да гласува "против" внесените предложения за промени на закона за електронните съобщения.

След заседанието на ръководството си ДСБ коментираха и партийната конференция на ДПС миналата събота, когато лидерът на партията Ахмед Доган даде заявка за оттегляне от поста. Това е ход, с който ДПС подава на ръка към ГЕРБ за бъдеща сделка – имунитет от преследване и защита на икономическите интереси на ДПС срещу подкрепа за правителството в бъдеще момент, когато ще е изправено пред по-сериозни трудности, каза Радан Кънев от националното ръководство на ДСБ.

Според него Доган дава опасни сигнали към обществото, говорейки, че пътят на Европа минава през Чанаккале, за неотменимото място на Турция в ЕС и за турския национален интерес без да се споменава българския.

За ДСБ е опасна и тезата за колективни права за защита, спомената по време на конференция на ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България