Регионалният министър безсилен да спре разрешението на предишния

Две жалби блокират временно изграждането на "Южен поток"

76 млн. евро ще се разкешат предизборно при старт на строежа

Две жалби блокират временно изграждането на "Южен поток"

Реформаторският блок и сдружение "Гражданска лига за България" са обжалвали разрешението за строеж на подобект на "Южен поток" край Варна и предварителното му изпълнение. Така на практика временно блокират началото на строителството на газопровода на българска територия, докато бъдат изчистени спорните въпроси с Европейската комисия и руската страна. Това става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие (МРР) в петък.

Двете жалби са били депозирани в МРР в 14 часа на 8 август от името на Радан Кънев за Реформаторския блок и от Стефан Гамизов за "Гражданска лига за България".

 

Разрешението за строеж беше подписано от бившия министър на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август. Предварителното изпълнение можеше да се обжалва в тридневен срок, докато за самото разрешително за строеж срокът е 14-дневен.

Сега на ход е Върховният административен съд, който трябва да се произнесе дали строителното разрешение е законосъобразно.

МРР посочва, че според действащото законодателство министърът на регионалното развитие не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж за изграждането на компресорната станция и пътя до нея в местността "Паша дере" край Варна.

Според разпоредбата на чл. 214а от Закона за устройство на територията (ЗУТ) дори и в хипотезата на подадена жалба, министърът няма законови правомощия да преразгледа въпроса и да оттегли сам издадения акт, е посочено в съобщението на МРР. В него се добавя, че тази теза е застъпена и в установената съдебна практика на Върховния административен съд. По-нататък се пояснява, че ако министърът издаде заповед, тя би била нищожна.


Най-вероятно това е причината служебният министър Екатерина Захариева да не оттегли или отмени издадения от предшественичката си Десислава Терзиева административен акт.

По-рано през деня Радан Кънев, говорител (в оставка) на Реформаторския блок, съобщи във Фейсбук, че е подал жалба срещу разрешенията и подкани кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ) да направи същото.

 

"Днес обжалвам строителното разрешение за Южен Поток и Паша Дере. Призовавам кмета на Варна също да обжалва, срокът да спрем грабежа е днес", написа Кънев в социалната мрежа.

 

Портних обаче даде да се разбере, че няма да обжалва. "Нека правителството направи така, че да се спазва европейското законодателство, за да могат и България и Варна да извлекат максимална полза при евентуалната реализация на проекта "Южен поток". Това е национален въпрос", заяви той в позиция, цитирана от "Дневник".

 

Още на 13 януари т.г. Общинският съвет във Варна прие Подробния устройствен план за изграждането на съоръженията на газопровода "Южен поток" на територията на общината. Той включваше парцелирани планове за трасето му, техническа инфраструктура, строителството на компресорната станция "Варна", както и на Приемен терминал "Паша дере". Решението бе взето с 36 гласа "за" и 2 "против" - на Ивайло Митковски и Николай Недков (и двамата от ДСБ).


След успешното гласуване на Подробния устройствен план в общинския съвет на Варна, градът стана първият у нас, който на практика одобри изграждането на елемент от газопровода "Южен поток" на българска територия.

 

Както уточни Радан Кънев, заради разрешеното от Терзиева "предварително изпълнение" на разрешенията строителството може да започне всеки момент, а от там нататък до края на годината разходите по строителството могат да се окажат милиарди".

 

Дълбочината от която тръбите на "Южен поток" ще излязат от морето край плажа "Паша дере" южно от Варна ( според представените проекти на места тя достига 3000 м) компресорната станция, която предстои да бъде изградена ще бъде най-мощната, а и най-скъпата от този тип в Европа, каза още Кънев.


"По тази причина всякакви разходи за нея могат бъдат оправдани", уточни той.

 

По-рано в петък бившият енергиен министър Драгомир Стойнев неочаквано разкри, че от руско-българския консорциум, избран да строи газопровода в България, са извадени фирми, за които се смята, че са на депутата от ДПС Делян Пеевски. Стойнев подчерта, че "в нито един от регистрите не излиза името на Пеевски", но не обясни защо фирмите са извадени. Според неофициална информация на Mediapool, Пеевски стои зад една от българските компании, които са останали в консорциума ( "ПСТ Холдинг"), макар че и това не се вижда в регистрите.

 

Всичките "подготвителни дейности" по проекта "Южен поток", включително издаденото от бившия министър Терзиева разрешително, са имали за цел да започне възможно най-бързо реалното строителство и българските фирми да усвоят аванса от 150 млн. евро, твърдят източници на Mediapool.

Според подписания договор с проектната компания, строежът на българския участък е 3.78 млрд. евро, като 1.5 млрд. евро са били определени за българските фирми от консорциума, половината от който се държи от руската компания "Центъргаз".

Не е ясно защо руският строител взима повече от половината пари при условие, че българските фирми и руската делят по равно капитала в акционерното дружество.

При старт на строителството се е предвиждало 5-те български фирми, които вече са три, да получат 10% авансово плащане на два транша. Първият от 76 млн. евро е трябвало да си разпределят по равно при започването на строителството, а останалите 76 млн. евро - до 90 дни след започването на изграждането на компресорната станция.

Към момента строителството реално не е започнало, твърдят фирми, които участват в консорциума.

 

Очевидно залогът за старта на строителството е висок: 76 млн. евро, които да се разкешат още преди изборите и още 76 млн. евро в "междучасието", докато няма редовно избрано правителство. Освен "почерпката" която биха си поделили строителните фирми и политическите им покровители, другият резултат от започването на строежа би бил, че той става наистина необратим и едва ли би бил спрян, въпреки позицията на Брюксел и наказателната процедура срещу България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес