Дянков блесна в трагикомичен етюд: Оттегли оставката си, но Борисов го отряза

С премиера сме приятели, ще продължим да работим за победа на ГЕРБ, каза министърът преди да го "уволнят" за втори път

Симеон Дянков пред журналисти в Министерския съвет. Сн. БГНЕС

Трагикомична сцена с главен герой Симеон Дянков се разигра в сряда, малко след като премиерът обяви в парламента, че връчва оставката на кабинета и се връща в Министерския съвет за редовното правителствено заседание. Там изненадващо се появи Дянков и съобщи, че оттегля оставката, която министър-председателят му взе в понеделник и остава да работи за второ правителство на ГЕРБ. Малко преди Бойко Борисов да го отреже и "уволни" за втори път, Дянков засвидетелства своята преданост към министър -председателя и ГЕРБ и изложи впечатляващи управленски и политически планове.

"С обявяването на готовност за оставка на кабинета премиерът Бойко Борисов показа, че е истински лидер на една демократична държава и нека народът да реши кой какво е направил", заяви Симеон Дянков, който преди ден се завърна от САЩ, където го завари новината за отстраняването му от кабинета. Оставката му трябваше да бъде гласувана от парламента в сряда и на негово място да бъде избран Томислав Дончев, но вместо това Борисов обяви оставката на цялото правителство и курс към предсрочни избори.

Дянков прогнозира пред репортери, че ГЕРБ ще спечели тези избори с мнозинство. Добави, че в сегашната ситуация ще остане на постовете, които заема в Министерския съвет – на вицепремиер и финансов министър.

"Когато народът гласува, нека да види какво сме направили в няколкото най-тежки години в Европа от поне 80 години насам. Не само магистралите, музеите, спортните площадки и детските градини и болничните зали. Всичко, което е направено, е благодарение на премиера Борисов и на кабинета", заяви Дянков.

Предишни правителства в много по-добри икономически времена не са направили нищо, продължи той. "Крали са, крали са, крали са", допълни с патос Дянков.

"Убеден съм, че народът ще се успокои, ще помисли и в крайна сметка ГЕРБ ще получи пълно мнозинство в следващия парламент", заключи министърът.

Той увери, че не се чувства обиден от думите на премиера, че не е свършил много работа, не е докарал инвестиции, че никой в ГЕРБ не го обича. Дянков каза, че наистина е имало "някои неща, които можеха да станат по-добре - електронното правителство е такъв пример, както и фонд "Научни изследвания", макар че не беше споменат, също беше в моя ресор".

"С Бойко Борисов, освен че работим заедно, сме и приятели. Миналата седмица имахме тежки разговори, имахме някои различия по отделни теми, като зърнопроизводителите, но главната ни визия е една и съща. Като финансов министър мисля, че съм успял", отбеляза Дянков.

В следващите дни ще продължим да работим и днес на заседанието на Министерския съвет беше решено в НАП да въведем така наречения "Златен стандарт", искан от бизнес организациите още от 1998 година.

Две години ние също работим за него и от следващата седмица големите и средните фирми ще имат много по-добро обслужване. Днес прехвърлихме и НДК към Министерството на културата, както бяхме обещали като за миналата година НДК е на оперативна печалба, посочи финансовият министър.

Финансовото състояние на страната е стабилно, подчерта той. Фискалният резерв в момента е на по-добро ниво от същото време миналата година и имаме над седем милиарда лева, каза Дянков.

Тази година вървим по-добре от миналата година, макар че януари и февруари винаги са тежки месеци, защото се изплащат много разходи и лихви по предишни кредити. Март и април започват да идват годишните отчети на данъкоплатците и тогава резервът се вдига.

"Аз продължавам да смятам, че зърнопроизводителите трябваше да изчакат, както пише в държавния бюджет до март да си вземат парите. Важно е от тук нататък да се работи така, че не се разклаща финансовата ни стабилност от политическите сили, а ние сме ги видели тях, особено комунистите как пет пъти са водили държавата до национална катастрофа", каза вицепремиерът.

Час след това изявление пред медиите от пресслужбата на МС разпространиха краткото и ясно изявление на премиера Бойко Борисов, в който той категорично отхвърля идеята Дянков да бъде него министър в бъдеще.

"Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставката си пред мен и аз я приех и предложих на депутатите в Народното събрание да го освободят от заеманите от него постове. Това е моето решение и аз не съм го променил".

Според министър-председателя оставката на Симеон Дянков не е гласувана в парламента, тъй като там беше депозирана оставката на цялото правителство.

"Ако на предстоящите избори хората гласуват доверие на ПП ГЕРБ и получим мандат да съставим следващото правителство, Симеон Дянков няма да участва в него“, заявява Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Социолозите Андрей Райчев и Юлий Павлов, които по това време коментираха в БНТ оставката на правителството, изразиха мнение, че изявлението на Дянков е неадекватно и че ще бъде в полза на ГЕРБ, ако не се показва повече. "За какъв втори мандат говори този човек, след като първият им още не е изтекъл?! ", запита Райчев.

Останалите министри не бяха особено словоохотливи по повод сюрприза с оставката на кабинета.

"Вината не е наша", каза министърът на еврофондовете Томислав Дончев, който така и не успя да стане финансов министър.

"Аз вече съм свободен артист. Не ми се коментира. Ще има други министри от ДПС и БСП, питайте тях", каза министърът на културата Вежди Рашидов.

 

Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров, избран на поста едва преди две седмици, заяви, че се връща в БАН.

Споделяне

Още по темата

Още от България