ГЕРБ не знаят защо Дянков подава оставка, но напълно я одобряват

Управляващите подкрепят протестите – недоволството не било срещу властта

Диан Червенкондев, Александър Ненков и Димитър Главчев Снимка: БГНЕС

Народните представители от ГЕРБ не знаят защо финансовият министър Симеон Дянков е подал оставка, но я подкрепят. Освен това парламентарната група на партията е "100 процента солидарна с премиера и предложенията му за промени в правителството", въпреки, че всички трябва да разберат, че България е парламентарна република. Това заявиха на извънредна пресконференция в понеделник трима народни представители от ГЕРБ по повод съобщението, че вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е подал оставка и ще бъде заместен от министъра по еврофонодовете Томислав Дончев (като финансов министър) и строителния министър Лиляна Павлова (като вицепремиер).

Тримата депутати на Борисов се придържаха стриктно към изготвените от партийния пресцентър инструкции как да говорят за рокадите в правителството и протестите. "Тезите за говорене" бяха разпространени погрешка до медии, а не само до депутати, от пресцентъра на ГЕРБ.

Няма нищо неочаквано в правителствените промени, коментира депутатът Александър Ненков. "Знаете, че и преди са се случвали", уточни той.

"Знаете, че и господин Дончев, и госпожа Павлова са хора, които не е нужно да бъдат дотам представяни. Мисля, че те са се доказали. Относно госпожа Павлова – това е един млад, енергичен и много способен човек. В своята работа тя е показала, че е професионалист и всеки от нас, който пътува може да се увери в това“, защити Ненков повишаването на Павлова в ранг вицепремиер.

Депутатът заяви още, че от ПГ на ГЕРБ застават плътно зад назначаването на Томислав Дончев като финансов министър (въпреки липсата на финансово образование), защото той и кабинетът на Борисов през 2009 година са върнали доверието на ЕС, след лошото наследство на тройната коалиция. В действителност Дончев пое ресора през 2010 г.

"Няма да кажем нито една лоша дума срещу Симеон Дянков. Решението да се оттегли е лично негово. Той беше уважаван и признат министър в ЕС", допълни Димитър Главчев.

Той поясни, ГЕРБ се солидаризират напълно с протестите и "всички контролни органи проверят всичко, което трябва да се провери". На въпрос дали са слезли при хората, щом са солидарни с тях, депутатът не отговори. От думите му, обаче, стана ясно, че никой от иначе подкрепящата протестите партия не е била на някоя от демонстрациите.

От управляващата партия призоваха да не се политизира недоволство, защото "народът няма полза от предсрочни избори четири месеца преди редовните“. На въпрос защо смята така, при положение, че исканията на протестиращите са не само срещу ЕРП-тата и монополите, но и за оставка на правителството, Димитър Главчев обясни: "щом искате да се прочуем в света“.

Депутатите от ГЕРБ бяха помолени да коментират думите на министър-председателя от 2010 година, че отиде ли си един финансов министър от дадено правителство, си отива целият кабинет.

"Точно затова министър-председателят излъчи нов министър на мястото на Дянков“, отвърна лаконично Главчев.

ГЕРБ имат нужда от гражданска подкрепа срещу енергийната мафия, заяви неочаквано Димитър Главчев, без да обяснява досега не е ли имало такава.

За да защити Борисов, който не казва нищо по темата от дни, бе изпратен и депутатът Диан Червенкондев. Той повтори казаното от енергийния министър, че ще се направи опит да се разсекретят договорите за ТЕЦ "Марица" 1 и 3. Коментирайки цените на тока, той се впусна в обяснения за АЕЦ "Белене", за Меглена Кунева, която като главен преговарящ е договорила с ЕС затварянето на глава "Енергетика" срещу спирането на III и IV блок в АЕЦ "Козлодуй".

На въпрос вярно ли е, че министър Дянков е разбрал от медиите, тримата депутати не дадоха отговор, както и не коментираха защо Бойко Борисов не направил никакво изявление до момента. Заявиха обаче, че за решението на Дянков трябва да бъде попитан самия той, а държавата се управлява като голяма фирма - "всеки може да си тръгне от нея“.

Без да се придържа към инструкциите на партийния пресцентър за умерен и благодарствен тон по отношение на Дянков, който едва ли не сам от известно време подготвял оттеглянето си, шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев трудно сдържа задоволството си.

"Поздравявам премиера Бойко Борисов за решението да поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. С това той за пореден път доказа способността си да взема правилните решения в точния момент“, се посочва в позиция на Стоян Мавродиев, който е в тежък конфликт с Дянков.

"Изключително силен е изборът на министър-председателя за заместници на Симеон Дянков. Познавам в дълбочина работата на Лиляна Павлова и Томислав Дончев, предложени съответно за вицепремиер и за финансов министър. Те категорично са хора с голям потенциал и много положителни качества – хора, които съм уверен, че ще се справят отлично с новите си отговорности", заявява Стоян Мавродиев, цитиран от "Фокус".

В същото време уволненият по сходен начин март миналата година бивш министър на енергетиката Трайчо Трайков написа в своя Twitter-акаунт: "Сега очакваме tv7 да покаже как Дянков души с възглавница Мишо Бирата“.

Споделяне

Още по темата

Още от България