Дянков очаква оставка от Станишев при провал на референдума

Дянков очаква оставка от Станишев при провал на референдума

Ако ядреният референдум е неуспешен, още в понеделник Сергей Станишев трябва да си подаде оставката като председател на БСП. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пред журналисти във Варна. Той обясни, че националното допитване би било неуспешно, ако до урните не излязат необходимите 4.2 млн. българи.

 

Според повечето социолози обаче в неделя пред урните, за да подкрепят или отхвърлят развитието на ядрената енергетика с нова ядрена централа, ще отидат едва около 2 млн. българи, което отсега предопределя провала на допитването

 

“Референдумът е едно много хубаво нещо за демократични страни като България и е срамота, ако първият ни референдум от близо 40 години насам е направен вътре в БСП, за да се чистят сметките и да се показват кой е по-голям мъж. Така че при неуспех на референдума, в понеделник очаквам Станишев да си подаде оставката“, коментира Дянков.

 

Би трябвало в понеделник Станишев да дойде и да каже: „Сгреших, изхарчихме много грешни пари“, каза още министърът. С парите, похарчени за референдума, биха могли да се построят 20 чисто нови детски градини, допълни той.

 

Финансовият министър присъства във Варна на разчистване на терен в центъра на Варна, известен като "Дупката", който се предвижда да се облагороди с държавни пари. В Министерството на културата вече се разработвал идеен проект, каза Дянков. По думите му продължават преговорите със собствениците на терена как той да се прехвърли на общината. Министърът обаче отказа да посочи исканата от притежателите на мястото цена на сделката . Според него до няколко седмици разговорите трябва да приключат.

 

Финансовият министър коментира още, че подобряването на прогнозата на Европейската банка за ръст на БВП за тази година се основава най-вече на по-добрите данни за вътрешното потребление за ноември и декември 2012 г. Според него финансова институция е отчела и това, че през тази година правителството повишава с около 40 процента парите за инфраструктурни обекти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?