Е-търгът за лекарства (май) ще бъде подновен през май

На третата година от създаването на онлайн платформата се одитира сигурността на данните в нея

Е-търгът за лекарства (май) ще бъде подновен през май

Електронният търг за покупка на лекарства трябва да бъде подновен през май, съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол. Това е поредният краен срок за стартиране на електронния търг, който беше обявен за първи път през декември 2016 година и вече повече от 2 години буксува заради обжалвания и технически корекции по електронната платформа.

Електронния търг за лекарствата цели да осигури прозрачно състезание между фирмите, в което печелят най-ниските оферти и всички болници купуват на договорените в процедурата цени. В момента лечебните заведения се снабдяват с медикаменти на много различни цени, понякога с до 2-3 пъти разлики в цените за един и същи продукт. Очакванията са централизираната електронна поръчка да намали разходите на болниците за лекарства с до 20%.

Пред депутатите Ананиев съобщи, че са били организирани три тестови процедури, обхващащи всички етапи на заявяването и провеждането на обществената поръчка в електронната система. В тестовите процедури са участвали както болниците, така и търговците на едро и производителите на лекарства.

“В рамките на проведените тестови процедури бяха направени допълнителни настройки на системата, както и корекции на част от функционалностите с цел оптимизиране на работния процес“, съобщи здравният министър.

На третата ѝ година платформата се одитира за сигурността на данните

Ананиев съобщи, че към момента са финализирани всички тестови процедури, извършени са допълнителни настройки и са отстранени съществуващите грешки.

“С цел гарантиране сигурността на данните, съдържащи се в електронната система, Министерството на здравеопазването е поканило неправителствените организации на търговците на едро с лекарствени продукти да извършат одит на електронната система“, обясни още Ананиев.

Той допълни, че след приключване на одита за гарантиране сигурността на данните ще бъде стартирана реалната открита процедура. По думите му се очаква това да се случи през май.

Това обаче е поредният краен срок за подновяване на електронния търг, като през май миналата година МЗ твърдеше, че ще поднови търга “през лятото“ . От лятото на миналата година обаче системата е само в период на тестване.

Преди това срещу електронния търг имаше критики от фармацевтичната индустрия, беше обжалван пред КЗК от дистрибутори, а след като претенциите бяха отхвърлени се появиха нови проблеми, свързани с техническото изпълнение на платформата от фирмата-разработчик. Когато и те бяха изчистени, той беше подновен само за онкомедикаментите в болниците, но и това стана предмет на обжалвания и доведе до ново забавяне.

Споделяне

Още по темата

Още от България