Едуард Сноудън не излетя от Москва за Хавана и е в неизвестност

Едуард Сноудън

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, когото САЩ обвиниха в шпионаж, не се качи на полета от Москва за Хавана в понеделник следобед, както се очакваше да направи, съобщиха световните агенции.

Докато САЩ преговаряха за задържането му в Хонконг и екстрадицията му, в неделя той пристигна в Русия, като в понеделник трябваше да отлети за Куба с полет на "Аерофлот", а оттам за Еквадор, където потърси политическо убежище. Това обаче не стана и самолетът на "Аерофлот" излетя от летище "Шереметиево" за Хавана в 14.45 минути местно време, с 40 минути закъснение, но без Сноудън.

Съобщено бе, че той се е регистрирал за полета, но така и не се е появил на борда, където е имало предимно журналисти, очакващи да го заснемат.

Информацията за това какво точно се е случило и къде се намира в момента Сноудън са противоречиви. Възможно е той вече да е напуснал Русия с друг полет, но според източник от службата за безопасност на летището, цитиран от ИТАР-ТАСС, Сноудън все още се намира в транзитната зона на московското летище "Шереметиево".

Дипломатически източници в Москва потвърдиха, че Сноудън не е получавал руска виза и че трябва да изчака следващ полет на летището.

Очакваше се самолетът на “Аерофлот“ да мине през зоната на отговорност на авиодиспечерите на Ню Йорк и според експерти теоретично бе възможно американските авиодиспечери да вземат нестандартно решение във връзка с желанието на американските власти да върнат Сноудън.

По-рано Белият дом поиска руското правителство да експулсира в САЩ Сноудън. Държавният секретар Джон Кери заплаши Китай и Русия, че ще има последици в междудържавните им отношения с Вашингтон и определи като "разочароващ" факта, че бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън е получил възможност да пътува от Хонконг до Москва.

"Ако съзнателно му е било разрешено да се качи на самолет, това би било разочароващо", заяви шефът на американската дипломация на пресконференция в Делхи в отговор на въпрос за ролята на Китай при полета, който Сноудън е взел в Хонконг. "Това несъмнено би повлияло на отношенията и би имало последици", каза Кери.

Попитан за ролята на Русия, Кери заяви: "Бих ги приканил да се държат съгласно нормите на закона, защото това е в интерес на всички".

"През последните две години прехвърлихме в Русия седем затворници по тяхно искане, затова смятам, че реципрочността и изпълнението на закона са важни", каза той.

Засега Русия не дава сигнали, че ще изпълни искането на САЩ. Според източник от руските служби за сигурност руските правоохранителни органи нямат претенции към бившия служител от ЦРУ Едуард Сноудън и не възнамеряват да го задържат.

“Вашингтон не бива да очаква Москва да експулсира Сноудън... САЩ не се замисляха много за последиците, подслушвайки през 2009 г. руския президент Дмитрий Медведев на лондонския форум на Г-20, или "щом заловят техен разузнавач с перука при опит да вербува човек от руските тайни служби", коментира Алексей Пушков, шеф на външнополитическата комисия в Държавната дума.

“Отношенията са в доста сложна фаза, и когато са в такава фаза, когато една страна предприема враждебни действия към друга, защо САЩ очакват сдържаност и разбиране от Русия“, заяви той.

Според в. "Известия" отпътуването на Сноудън за Москва е предварително договорено с руските власти и тайните служби на федерацията, защото по силата на международното право самолетът на "Аерофлот" е територия на Русия.

Кремъл официално обяви, че няма информация за контакти между бившия консултант на Агенцията за национална сигурност и руските власти.

“Сноудън върви по утъпкана пътечка - в Америка такива скандали стават постоянно. По-рано тъкмо Еквадор даде политическо убежище на Джулиан Асандж, основателя на Уикилийкс“, коментира за вестника руският политолог Владимир Сударев.

Така Еквадор напряга политическите си мускули и сякаш заявява пред цял свят, че съвсем не е малка, забравена латиноамериканска страна, пояснява експертът.

Фигура от равнището на Сноудън при всяко положение ще бъде обградена с внимание от руските тайни служби, които ще използват момента и ще се опитат да разговарят с него, прогнозират експерти на изданието.

Молбата за убежище в Еквадор на бившия консултант на ЦРУ Едуард Сноудън е мотивирана със свободата на словото. Това заяви еквадорският външен министър Рикардо Патиньо и добави, че Кито проучва молбата, съобщи Франс прес.

"Получихме молбата за убежище. Анализираме я с голямо чувство за отговорност. Случаят се отнася до свободата на словото и сигурността на гражданите по света, както и поверителния характер на комуникациите", заяви Патиньо в Ханой, където е на официално посещение.

"Знаем, че е в Москва. Водим разговори с властите", добави Патиньо, който се очаква да даде пресконференция по-късно днес във виетнамската столица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?