ЕК очаква в четвъртък решението за транша на Гърция

Европейският комисар Оли Рен

Европейската комисия очаква, че решението за отпускането на транша от финансовата помощ за Гърция ще бъде взето на утрешното заседание на Еврогрупата, както първоначално бе планирано. Това оповести говорителят на еврокомисаря Оли Рен, който обаче отказа да коментира подробностите, свързани с резултата от програмата за обратно изкупуване на гръцки държавни облигации, които ще бъдат разисквани на утрешната среща на Еврогрупата, предаде радио Атина, цитирано от БТА в сряда.

Операцията по изкупуване на дълг от Гърция бе "задоволителна" и ще трябва да позволи утре на еврозоната да деблокира финансовата помощ, обещана на Атина, заяви френският финансов министър Пиер Московиси.

Обратното изкупуване на гръцки дълг е преминало много добре и според Берлин, изтъкна говорителката на германското министерство на финансите Мариане Коте.

Според гръцкия печат най-вероятно Атина ще получи транша в понеделник.

Утре на срещата на Еврогрупата информация по въпроса за обратно изкупуване на дълг ще бъде дадена от гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, който ще представи на европейските си колеги и основните разпоредби, съдържащи се в законопроект за промени в данъците, който в крайна сметка ще бъде внесен в парламента в петък. Въпросният законопроект е на път да влезе в парламента от три дни насам.

Според гръцките медии подадените оферти за обратно изкупуване на облигации на гръцката държава са възлезли на 31,9 млрд. евро.

Отпускането на транша и облекчаването на дълга са позитивни процеси и създават обосновани надежди, че гръцката икономика би могла да отбележи ръст може би по-скоро отколкото се очаква, заяви управителят на централната банка Йоргос Провопулос. Той поясни, че Гърция е изправена пред нова реалност, която при определени условия очертава нова перспектива пред нейната икономика.

Гръцкият премиер Андонис Самарас тази вечер заминава за Брюксел, за да участва утре в работата на Европейската народна партия и на срещата на върха на ЕС. Очаква се Самарас да се срещне с европейски ръководители, за да ги информира за състоянието на гръцката икономика.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа