Екозащитници питат и БНБ за концесионера в Банско

Нов протест срещу плановете за нови ски строежи в парк Пирин е насрочен за четвъртък в над 20 града

Екозащитници питат и БНБ за концесионера в Банско

След като екокоалицията "За да остане природа в България" поиска от премиера, президента и парламентарния председател да обявят кой е реалният собственик на концесионера на ски зоната в Банско, във вторник организацията прати отворено писма със същия призив до управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

"Доколкото "Юлен" АД е кредитополучател от българска банка (Първа инвестиционна банка – б. р.) и цялата му собственост е ипотекирана в нея, БНБ също би трябвало да е от институциите, които са запознати с реалния собственик", пише в отвореното писмо на природозащитниците.

"Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк "Пирин", и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик", аргументират се от екокоалицията.

Тя припомни как преди десетина дни представители на "Юлен" заявиха в тв интервю, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

Тогава екокоалицията поиска от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да кажат кой е истинския притежател на "Юлен", но отговор така и не последва и досега няма такъв

Природозащитниците, които са против промяната в плана за управление на парка "Пирин", позволяваща на "Юлен" ново ски строителство на територията на парка, която е част от ски зоната, припомнят, че това правителствено решение разединява обществото.

"Смятаме за правилно да се знае чии интереси стоят зад това решение. Ние като организации в обществена полза не приемаме политиката на разединение и прoтивопоставяне на гражданите, защото това е вредно за всяко общество", се казва още в отвореното писмо на екокоалицията.

Тя допълва, че за четвъртък, 18 януари., са планирани протести в над 20 града в България и Европа в защита на Национален парк "Пирин".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес