Екозащитници предупреждават, че Странджа още е в опасност

Спирането на общия устройствен план на Царево било половинчато решение, протестите продължават

Екозащитници предупреждават, че Странджа още е в опасност

Природен парк "Странджа" продължава да е в опасност от застрояване, въпреки заповедите на регионалния министър Десислава Терзиева за спиране на прилагането на общия устройствен план (ОУП) на община Царево, който засяга и защитените територии, и за започване на процедура по промяната му. Това предупредиха от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“, според която това е половинчато решение и паркът все още е застрашен. Затова природозащитниците ще продължат с протестите си в подкрепа на Странджа във вторник вечерта в девет града.

 

Според екокоалицията проблем има и със създадения от Върховния административен съд прецедент след признаването на ОУП Царево за законен въпреки липсата на екологична оценка. Така всяка община може да поиска общият ѝ устройствен план да бъде приет без екологична оценка, аргументират се от "За да остане природа...".

 

В същото време заповедта на регионалния министър за нов устройствен план на Царево може да бъде отменена още утре от същия или следващ министър, допълва организацията. тя припомня, че на фона на прокламираната от правителството защита на парк "Странджа" продължава назначаването на партийни активисти без необходимата квалификация в защитените територии. "Напоследък в 5 от 11-те природни парка и във всички 3 национални парка бяха назначени нови директори. Най-пресният пример е смяната на директора на Природен парк Българка с Али Алиев, председател на ДПС в Севлиево от 2009 г.", посочва коалицията.

 

Тя продължава да настоява да се вземе трайно законодателно решение, което да гарантира, че в бъдеще няма да се приемат устройствени планове без екологична оценка, докато гражданите не получат достъп до правосъдие при устройство на територията и опазване на околната среда.

 

Според тях трябва да има и заповед на екоминистъра за спиране действието на изменението на общия устройствен план на Царево от 2008 г. поради липсата на екологична оценка, както изискват законите.

 

Природозащитниците настояват да се променят законите за устройство на територията и устройство на Черноморското крайбрежие, с които да се обявят за нищожни общите устройствени планове, приети без екологична оценка и оценка за съвместимост (за действащи планове).

 

Коалицията обяви и организацията на гражданските протести за запазването на Природен парк "Странджа" в София, Пловдив, Стара Загора, Перник, Сливен, Пазарджик, Русе, Велико Търново и Трявна във вторник - 11 февруари 2014 г., от 18.30 ч.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?