Според Искра Михайлова досегашните обжалвания пречели на изготвянето на екооценка

Промяна в общия план на Царево ще пази Странджа от строежи

Решението не се хареса нито на екозащитници, нито на представящи се за собственици на земи в региона

Промяна в общия план на Царево ще пази Странджа от строежи

За да се предотврати застрояване на частта от парк "Странджа", попадаща в територията на крайморската община Царево, регионалният министър е разпоредила да започне процедура за изменение на общия устройствен план (ОУП) на Царево в частта, обхващаща защитените територии. Това съобщи в петък в парламента министър Десислава Терзиева, която заедно с екоминистъра Искра Михайлова и министъра на инвестиционното планиране Иван Данов бяха привикани по искане на парламентарната група на ГЕРБ да дадат обяснения по казуса с ОУП на Царево.

След дългогодишно обжалване от екоорганизации и отмяна на плана, преди десетина дни Върховният административен съд (ВАС) реши, че той остава в сила, въпреки претенциите на природозащитници, че липсва оценка за въздействието му върху околната среда. Съмненията, че така се отваря вратичка за застрояване на парка, доведоха до екопротести, а в четвъртък от Искра Михайлова бе поискано да спре реализацията на плана.

Решението за промяна на плана на Царево обаче не се хареса нито на екокоалицията "За да остане природа в България", която застана зад протестите в защита на парка, нито на сдружението "Природата за хората и регионите", което открито афишира подкрепата си за инвеститорските проекти за разширяване на ски зоната в Банско, а сега заема позиция и за строежите в парк "Странджа", претендирайки, че изразява мнението на собствениците на земи в региона.

Екооценка на изменения план

По думите на Терзиева проектът на заданието за частичното изменение на плана на Царево, 70 процента от който засяга парка, ще е готов до края на следващата седмица и ще бъде изпратен за съгласуване в министерствата на околната среда и водите и на културата. След съгласуването на заданието ще издам заповед за изработване на проект за изменение на плана на Царево, каза Терзиева. Неразделна част от този проект ще е екооценката, за да отговаря той на изискванията на българското и европейското законодателство.

Михайлова коментира от своя страна, че изменението на плана ще позволи подготовката на актуална екологична оценка на инвестиционните намерения в общината и оценка за съответствие.

По думите ѝ това ще даде възможност да се отчете и приключилото картиране на местообитанията на защитените видове, което се извърши с пари от еврофондовете и в момента се вписва в кадастъра, отбелязване на природните феномени в региона и определянето на възможните зони на припокриване на изготвяния нов план за управление на парк "Странджа" и общия устройствен план на Царево.

Екоминистърът коментира дори, че съдебното решение за плана на Царево е позволило най-накрая да се предприемат някакви действия, тъй като по време на процедурата на обжалване не е можело да се предприеме изменение на ОУП, изготвяне на нова екологична оценка или други действия на отговорните институции.

Край на безвремието

Дава се и възможност за приключване на безвремието и в Царево и в други общини, в които липсата на ОУП се използва за застрояване на базата на малки, частични подробни устройствени планове, без обща визия и отчитане на кумулативния ефект, заяви от парламентарната трибуна Михайлова.

Тя отново повтори тезата си, че част от общата екологична политика е утвърждаване и приемане на общи устройствени планове, които гарантират въвеждане на правила, норми и устойчиво развитие на регионите, включително по Черноморието. Същевременно се изработват и планове за управление на защитени зони по НАТУРА 2000, на защитени територии, на природни и на национални паркове.

Само така можем да гарантираме, че сме в състояние да защитим околната среда и природната ценност, където и да се намира, само при наличието им можем да гарантираме ясни правила пред инвестиционния процес, интересите за развитие на местните общности и опазването на околната среда, отбеляза Михайлова.

Тя допълни, че ще се направи всичко възможно проектът за изработване на плана за управление на парк "Странджа" да завърши успешно, за да има всички необходими документи за гарантиране на управлението на територията с най-добрите, модерни и екологични практики.

МОСВ вече няколко пъти пое ангажимент, че при всички инвестиционни намерения и намерения за устройствени планове на територията на черноморските общини, процедираме по принципите на екологичното законодателство и включваме в подготовката на подробните устройствени планове и съответните екологични оценки, каза Михайлова. С тези мерки гарантираме, че на територията на парк "Странджа" няма да има строителство, но изработването на устройствените планове и плановете за управление е единственият път това да се гарантира, каза още министърът.

Терзиева пък коментира пред депутатите, че трябва да се има предвид, че когато се спира строителството на определени територии, се спира и инвестиционното проектиране. Всеки подробен устройствен план винаги се придружава със съответната екооценка и обществено обсъждане, затова ми е трудно сега да кажа дали е добре да се направи мораториум за строителството за цялото Черноморие или само в частта на Странджа - Сакар, каза министърът.

Иван Данов от своя страна каза, че за да не се допуска нарушение при разрешаване на строителството в парк "Странджа", на длъжностните лица от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е разпоредено при проверки на територията на парка да обръщат особено внимание на това дали инвестиционните проекти имат положителна екооценка освен необходимите строителни разрешителни.

Ако се установят нарушения на Закона за устройството на територията и на изискванията на екозаконодателството, тези разрешения ще бъдат отменени. В случай на извършено строителство ДНСК ще издаде съответните заповеди за спиране на съответните строежи, каза министърът.

Имитативно решение

Промяната на плана на Царево няма да спаси природния парк от застрояване, нито ще предпази България от наказателни процедури на Европейската комисия, заявиха от "За да остане природа..." и определиха решението за "имитативно". Организацията ще изчака до 4 февруари дали Министерският съвет, Народното събрание и главният прокурор ще предприемат нови стъпки по казуса. Ако това не стане, ще внесат в Брюксел, националната петиция в защита на Странджа, под която вече са се подписали над 17 хил. души, с искане на страната ни да бъдат наложени санкции за неспазване на екологичното законодателство.

Според екоолацията промяната на ОУП на Царево в частта, засягаща парка, е крайно недостатъчна, тъй като остава заплахата от застрояване на места като Арапя и Корал, които са извън парка.

Несъгласни с ограничаването на строежите

Сдружението "Природата за хората и регионите" пък връчи по-късно през деня на екоминистъра Искра Михайлова петиция за запазване на интересите на гражданите и собствениците на частни имоти по Черноморието.

В нея се настоява да се изпълни решението на ВАС. Не сме съгласни с решението за частична промяна на ОУП на Царево, каза Филип Цанов от сдружението. Той обяви протестите на екоорганизациите за непредставителни и призова да се вземе предвид мнението на стотиците собственици на имоти по Черноморието, които не могат да ги ползват, както биха искали.

Цанов обясни, че са поискали от главния прокурор да провери хората, организирали протестите в защита на Странджа. Според тях исканията им са безпочвени, те застрашават правовия ред в държавата и "завързват ръцете" на туризма, който има сериозен принос в икономиката ни.

Яни Симеонов от асоциация "Българско Черноморие" пък определи протестите като "обществена инквизиция, облечена в зелена форма" и попита министъра ще има ли компенсации за частните собственици по Черноморието.

Нашата задача в МОСВ е да спазваме политиката за опазване на околната среда и ние ще работим за това, това е нашият ангажимент. Но съм убедена, че можем да го направим в баланс и с разбиране за развитието на местните общности и регионите на страната, каза от своя страна Михайлова при срещата с недоволните от решението за промяна на плана на Царево.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес