“Eнел“: Няма сделка с руснаци за ТЕЦ “Марица Изток 3“

“Eнел“: Няма сделка с руснаци за ТЕЦ “Марица Изток 3“

Италианската енергийна компания “Енел“ заяви, че процесът по продажбата на участието ѝ в българската въглищна централа ТЕЦ “Енел Марица Изток 3“ не е приключил и не е постигнато споразумение с руската компания “Интер РАО“ или с който и да е от останалите кандидати.

През май стана ясно, че интерес към централата проявяват също така и австрийската ЕВН, която вече притежава електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, топлофикацията в Пловдив и проекти за вятърна и слънчева енергия, и британската Интернешънъл Пауър“

“Енел“ още не е взела никакво решение в очакване процесът да приключи, заявиха от компанията в отговор на информация, публикувана във в. “Труд“ в петък, че има сделка с руснаците.

Според изданието е постигната цена от 800 млн. евро за 73-процентото участие на италианците в топлоцентралата, което е по-малко от отчетените от тях вложени инвестиции от 900 млн. евро.

“Интер РАО“ отдавна има интерес към българския енергиен пазар, доказан с участие в приватизационните процедури за “Топлофикация-Русе“ и за електроразпределителните дружества, както и неофициални преговори за включване в проектаза АЕЦ “Белене“ като партньор на германската RWE, която обаче се оттегли.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?