Ердоган: Убийството на саудитския журналист Хашоги е било планирано

Турски политик твърди, че части от тялото са намерени в саудитското консулство в Истанбул

Хашоги на влизане в саудитското консулство в Истанбул.

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги е било планирано дни преди смъртта му, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Така той опроверга последната версия на Саудитска Арабия, че убийството е "огромна и сериозна грешка".  

Пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието Ердоган посочи, че Анкара разполага с категорични доказателства, че зверското убийство е било планирано и настоя процесът да се води в Турция.

По същото време турският политик от Патриотичната партия Догу Перинчек съобщи, че части от тялото на Хашоги са били открити в кладенец на територията на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, Засега обаче няма потвърждение на тази информация.

Хашоги, който критикуваше властите в Рияд, изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското дипломатическо представителство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда първо, че той е починал, а след това, че е бил убит.

Правителството в Рияд заяви във вторник, че "ще търси сметка на онези, които са отговорни за убийството и на онези, които не са изпълнили задълженията си, които и да са те".

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че кралството е твърдо решено да проведе задълбочено и цялостно разследване. Страната му продължава да е обект на силен международен натиск заради убийството, но Западът на този етап не бърза да развали отношенията си с Рияд.

Хашоги не е напуснал сградата на посолството

Ердоган обясни, че турските власти имат записи от камери за видеонаблюдение, които показват, че Хашоги не е напуснал сградата на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Турският президент посочи, че камерите в консулството са били отстранени.

По думите му саудитски екип от трима души е пристигнал в Истанбул дни преди убийството на Хашоги, а екип от 15 саудитски представители е влязъл в консулството в деня на убийството. Освен това саудитският екип е посетил гора в Истанбул и Ялова.

Турският президент посочи, че арестът на 18 души в Саудитска Арабия във връзка с убийството на Хашоги съвпада с информацията, с която разполага турското разузнаване.

По думите на Ердоган доказателствата сочат, че Хашоги е бил убит по жесток начин. Той зададе въпроса защо до момента тялото на журналиста не е намерено.

Анкара е готовa да сътрудничи с международни организации

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза от своя страна, че страната му е готова да сътрудничи с международни организации при разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предадоха световните агенции.

Много важно е това, че саудитската страна призна факта за убийството, макар да закъсня. Имаме намерение да задълбочим разследването и да изясним цялата истина. Ако международни организации, например ООН, предприемат свои разследвания, сме готови да им сътрудничим в рамките на международното право, каза Чавушоглу в интервю за Анадолската агенция.

Той обаче отбеляза, че Анкара "не е предоставила на нито една друга страна улики" по делото Хашоги, но между разузнавателните служби може да има контакти в рамките на разследването.

Рияд обещава цялостно разследване

На този фон саудитският външен министър Адел ал Джубейр заяви, че кралството е твърдо решено да проведе задълбочено и цялостно разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги, предаде Ройтерс.

Саудитска Арабия изпрати в Турция екип за съвместно разследване на убийството на Хашоги в консулството си в Истанбул, заяви министърът на пресконференция в Джакарта, където е на официално посещение.

"Ще създадем такива процедури и механизми, които да гарантират, че подобно нещо няма да се повтори", подчерта Адел ал Джубейр.

Тръмп: Смъртта на Хашоги е "заговор, който не се е развил по плана"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви от своя страна в интервю за Ю Ес Ей Тудей, че вярва, че смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги е "заговор, който не се е развил по плана".

Тръмп каза, че е обсъдил ситуацията с престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман.

"Той каза, че няма нищо общо с това, че кралят на Саудитска Арабия също няма нищо общо с това", каза Тръмп, визирайки принца. Президентът обаче отказа да отговори на въпроса дали вярва на това обяснение.

Европейският парламент единодушно осъди убийството на Хашоги

Европейският парламент единодушно осъди убийството на журналиста Джамал Хашоги. Убедително мнозинство евродепутати повтори призива да бъде спрян износът на оръжие за Рияд, предаде БТА от Страсбург.

Престъплението срещу който и да било журналист, където и да е, е посегателство срещу свободата на изразяване и срещу нашите общества, срещу начина ни на живот и ценностите ни - срещу всеки от нас, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Три седмици след събитията вече знаем, че Хашоги е бил убит в консулството, има задържани заподозрени, но още много подробности липсват, добави тя.

Потвърждението от саудитските власти, че Хашоги е убит, е първа стъпка към истината, но представените досега обяснения оставят открити въпроси и повдигат съмнения. Призоваваме Рияд да даде отговори на основата на прозрачно и задълбочено разследване. Саудитските власти трябва да съобщят всичко, което знаят и да изправят виновниците пред съда, призова Могерини.

Поискахме саудитските власти да работят тясно с турските си колеги. Разследването трябва да бъде водено не от геополитиката, а от истината. Отговорът на ЕС ще зависи от бъдещите действия на саудитските власти - те обещаха големи промени в страната и разследването ще покаже дали са поели в такава посока, допълни тя.

В последвалите изказвания на парламентарните групи Европейската народна партия изрази несъгласие с твърдението, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман не е знаел за действията на специалния отряд в Истанбул. Демократичният свят ясно трябва да отхвърли подобно поведение, призова ЕНП.

Социалистите и демократите заявиха, че убийство може би не е достатъчна дума да се опише извършеното в саудитското консулство в Истанбул. Те определиха случая като невиждано престъпление от Втората световна война насам. Обясненията са недостатъчни и невероятни, има нужда от общ и силен отговор, трябва да преразгледаме отношенията на Запада с Рияд, трябва да се преразгледа оръжейният износ, призоваха социалистите.

Европейските консерватори и реформатори отбелязаха, че твърденията на турските власти се подкрепят от откриването на разчленените останки на Хашоги. Използването на мъчения преминава границите, прагматизмът на търговията поддържа отношенията с Рияд вече десетилетия, добавиха те.

Групата на АЛДЕ призова за европейско действие, за да може виновните да понесат отговорност. ЕС трябваше да наложи ембарго на Рияд, трябва да бъде прекратен износът на системи за наблюдение на опозицията, призоваха либералите.

Групата на Зелените оцени дадените досега от саудитските власти обяснения като недостатъчни. Убийството показва липсата на всякаква търпимост на саудитското управление към критика. ЕП многократно призова за забрана на търговията с оръжие с Рияд, посочиха те.

От групата "Европа на свободата и пряката демокрация" определиха убийството като студен душ за онези, които очакваха Саудитска Арабия да поеме по нов път с Бин Салман начело. Много са неяснотите, но е ясно, че извършителите са разчитали на безнаказаност. Това не е отделен случай, а показва обичайни действия. Необходима е пълна забрана за износа на оръжие за Саудитска Арабия, добавиха от тази парламентарна сила.

Групата "Европа на народите и свободата" осъди станалото, но призова да не бъдат забравяни нарушенията на човешките права в Китай и в Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят