Рияд смени версията: Хашоги е убит, което е "огромна и сериозна грешка"

Кралят и престолонаследникът не знаели и не са разрешавали операцията срещу журналиста

Джамал Хашоги

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр каза, че убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул е било "огромна и сериозна грешка", и обеща на семейството му, че отговорните ще бъдат наказани, предаде Ройтерс.

"Това е ужасна грешка. Това е ужасна трагедия. Поднасяме им нашите съболезнования. Ние усещаме тяхната болка", заяви Джубейр в интервю за телевизия "Фокс нюз".

"За съжаление, беше допусната огромна и сериозна грешка и аз ви уверявам, че ще бъде потърсена сметка на отговорните за това", каза той.

По думите му саудитските власти засега не знаят как точно е бил убит Хашоги и къде се намира тялото му.

"Изяснихме, че той е бил убит в консулството. Що се отнася до подробностите, ние не знаем как. Не знаем къде се намира тялото", каза Джубейр. "Възнамеряваме да установим всички факти и да накажем отговорните за убийството", добави той.

Според Джубейр, цитиран от Франс прес, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман "не е бил информиран" за операцията, която не е била разрешена от властите. Той допълни, че крал Салман е твърдо решен отговорните за смъртта на Хашоги да отговарят за действията си.

Кралят на Саудитска Арабия Салман и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд изказаха съболезнования на семейството на убития в Истанбул саудитски журналисти Джамал Хашоги, съобщи саудитската агенция СПА, цитирана от Ройтерс.

"Негово кралско височество Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, първи заместник министър-председател и министър на отбраната проведоха телефонен разговор със Салех Джамал Хашоги /най-големия син на Джамал Хашоги/, и изказаха своите съболезнования на него и семейството му във връзка със смъртта на покойния Джамал Хашоги", се казва в съобщението.

Главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб заяви, че в момента се разследват 18 поданици на страната, без да уточнява самоличността им.

Как е станало убийството

Първоначално в продължение на две седмици саудитските власти твърдяха, че не знаят нищо и нямат нищо общо с изчезването на Хашоги, виден журналист и критик на управниците в Рияд. След като влязъл в саудитското консулство в Истанбул той го бил напуснал, без да му се случи нищо.

В събота те за първи път признаха, че журналистът е мъртъв. Смъртта му обаче била резултат от юмручен бой, възникнал в консулството в Истанбул.

Тази версия предизвика силен скептицизъм и ден по-късно бе сменена с нова, предоставена от пожелал да запази анонимност саудитски представител, предаде Ройтерс.

Той разказа, че екип от 15 саудитски граждани е бил пратен за среща с Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул. Този екип е заплашил журналиста, че ще бъде упоен и отвлечен, а после, когато той е оказал съпротива, е бил убит по време на хватка причиняваща задушаване. Член на екипа тогава облякъл дрехите на Хашоги, за да изглежда, че той напуска сградата на консулството, допълни саудитският представител, пожелал да запази анонимност.

Трупът на журналиста бил увит в килим и бил предаден на "местен сътрудник", който да се отърве от него. Така представителят опроверга появилите се твърдения, че тялото на Хашоги е било разрязано на части. Той каза, че предварителни резултати от разследването не навеждат на мисълта, че Хашоги е бил измъчван или обезглавен.

Саудитският представител представи и документи, за които каза, че са на вътрешното разузнаване на саудитското кралство, в които се говори за инициатива за връщане в страната на дисидентите. Сред тях е имало документ, отнасящ се до Хашоги. Саудитският представител представи и свидетелски разкази на онези, които са били замесени в прикриването на екипа от 15-те саудитски представители, както и първоначални резултати от вътрешно разследване, допълва Ройтерс.

Представителят каза, че първоначалната версия на саудитското правителство за съдбата на Хашоги е била базирана на "фалшиви информации, предоставени от вътрешни източници по онова време". След като станало ясно, че тези информации са неверни, правителството започнало вътрешно разследване и се въздържало от коментари, разказа представителят и допълни, че разследването продължава.

По-рано турски източници казаха, че властите имат аудиозапис, който, според тях, документирал убийството на Хашоги в консулството, но не са го публикували.

Според анонимния представител екипът от 15 души е трябвало да похити Хашоги и го държи за известен период от време в безопасна къща извън Истанбул. Но после трябвало да го пусне, ако той откажел да се върне в родината си. Нещата обаче се объркали в началото, защото екипът прекрачил заповедите и бързо прибягнал до насилие.

Според саудитския представител Хашоги бил вкаран в генералното консулство, където служител на име Махер Мутреб започнал да му говори за връщане в Саудитска Арабия. Хашоги отказал да се върне и казал на Мутреб, че човек го чака отвън и ще се свърже с турските власти, ако той не се появи след час. Тогава Мутреб заплашил Хашоги с дрогиране и отвличане и Хашоги повишил глас. Тогава екипът изпаднал в паника и предприел действия, за да заглуши виковете на Хашоги. Стигнало се до хватка през врата и запушване на устата. В резултат на това Хашоги починал.

"Те се опитаха да му попречат да вика, но той умря. Намерението не беше да го убиват", каза представителят. Запитан дали екипът е задушил Хашоги, представителят каза, че "ако поставите някой на годините на Джамал в тази позиция, то той вероятно ще умре".

После представителят разказа, че екипът увил тялото в килим и то било изкарано с кола и предадено на местен сътрудник, за да се отърве от него. Той бил жител на Истанбул. Сега следователите се опитвали да установят къде е тялото, разказа анонимният представител.

Междувременно на саудитец от екипа на име Мустафа Мадани били дадени часовникът Епъл, очилата и дрехите на Хашоги и той излязъл през задната врата на консулството в опит да изглежда, че журналистът е напуснал сградата. Мадани отишъл в квартал Султанахмет, където се отървал от вещите на Хашоги.

Представителят каза, че екипът после написал фалшив доклад за случилото се, който заблудил властите, и след това бързо напуснал страната. Сега и 15-те членове на екипа били задържани и разследвани, както и трима местни заподозрени, допълни представителят.

Турските власти охраняват годеницата на убития журналист

Годеницата на Хашоги ще бъде неотлъчно охранявана през цялото денонощие, съобщиха турски медии. Решението да ѝ бъде осигурена охрана е било взето по искане на Хатидже Дженгиз, която е турска гражданка. Тя подала в истанбулското валийство оплакване,че животът ѝ е под заплаха след убийството на Хашоги. Твърди се,че Хатидже Дженгиз живее в квартала Фатих в Истанбул, предава кореспондент на БТА.

Междувременно стана известно, че една седмица преди да бъде убит, Джамал Хашоги закупил жилище в Истанбул, в кооперация, намираща се в района на Топкапъ. Телевизия "А-хабер" показа видео кадри, от които се вижда Джамал Хашоги и годеницата му да влизат във входа на кооперацията.

Според източника кадрите са заснети на разсъмване, в 4.58 часа в деня, когато Хашоги е бил убит. Пак според източника по някое време двамата излезли и се върнали отново в жилището в 12.17 часа. Същият ден Хашоги в около 13.30 часа отива в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Реакциите в Европа

Германия няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава сегашната несигурност за това какво се е случило с журналиста Джамал Хашоги, каза германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Правителството на Меркел заяви, че обяснението на Рияд за смъртта на Хашоги е незадоволително. Днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер подчерта позицията на кабинета: "Засега няма да одобряваме никакъв по-нататъшен оръжеен износ, защото искаме да знаем какво се е случило".

Алтмайер добави пред телевизия Цет Де Еф, че "само ако всички европейски страни възприемат единна позиция, това ще направи впечатление на правителството в Рияд".

Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Андреа Налес призова правителството на страната да преразгледа отношенията си със Саудитска Арабия. "След такъв немислим инцидент трябва принципно да преразгледаме отношенията със Саудитска Арабия", включително по въпроса за износа на германски оръжия, заявила Налес в интервю, публикувано във в. "Билд ам зонтаг".

Властите в Белгия отново обмислят да спрат износа на оръжие за Саудитска Арабия, съобщават местни медии. Въпросът предстои да бъде обсъден между властите в провинция Валония и федералното правителство. Миналата година Рияд е бил най-големият клиент на валонския военнопромишлен комплекс с покупки за 153 милиона евро. Сега Валония възнамерява да следи действията на Германия по този случай.

Белгийските медии припомнят, че през юни миналата година Федералният парламент прие резолюция, в която призова местните власти да прекратят оръжейния износ за Саудитска Арабия. Призивът беше свързан с разследването на атентатите в Брюксел от 2016 г. и връзката на Рияд с проповядването на краен прочит на исляма в най-голямата белгийска джамия.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви снощи, че след убийството на журналиста Джамал Хашоги не е изключено неговата страна да анулира голям договор за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, предаде Франс прес. Премиерът посочи, че договорът за продажба на бронирани машини на Рияд съдържа клаузи за употребата им. "Ако те не ги следват, със сигурност ще анулираме контракта", увери Трюдо. Той напомни, че договорът, критикуван от правозащитни организации, е бил подписан от предишното консервативно правителство.

Тръмп заговори за "лъжи" на Рияд

Президентът на САЩ Доналд Тръмп след като на първо време определи като достоверна версията на Саудитска Арабия за смъртта на журналиста Джамал Хашоги, сега спомена за "лъжи" на Рияд, предаде Франс прес. "Очевидно е имало заблуда и лъжи", заяви Тръмп в интервю за в. "Вашингтон пост" - вестникът, на който сътрудничеше Хашоги. "Техните версии са много разпокъсани", допълни той, визирайки версиите на саудитците.

В момент, в който Тръмп е поставен на нарастващ натиск у дома, за да действа срещу Саудитска Арабия, в интервюто той на няколко пъти говори за важността на икономическите връзки между двете страни и за ролята на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в тези връзки. В интервюто Тръмп нарече принца "силна личност", която "обича наистина страната си".

"Никой не ми е казал, че той е отговорен. Никой не ми е казал, че той не е отговорен. Ние не сме стигнали до този момент", заяви Тръмп, споменавайки за възможността принцът да е бил запознат едва постфактум със събитията. "Бих искал той да не е отговорен. Мисля, че той е един много важен съюзник за нас. По-специално в случая с Иран, който върши толкова зловредни дейности по света, принцът е добра противотежест", каза Тръмп.

По-рано той обсъди темата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата се съгласили, че обстоятелствата около смъртта на Хашоги трябва да бъдат изцяло изяснени", посочи Анадолската агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят