Западът се колебае как да реагира на убийството на Хашоги

Кралят на Саудитска Арабия Салман

Смъртта на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври предизвика възмущение по света. Саудитски представители признаха, че саудитски агенти са отговорни за смъртта му, но обясненията за това, как точно е бил убит и защо, се променяха.

Редица страни обаче все още се колебаят как да реагират на убийството и какви мерки да предприемат в отношенията си с кралството в Рияд. Обект на особено внимателен размисъл са оръжейните сделки.

Държавите от ЕС сами преценяват политиката си

Държавите от ЕС имат отговорността да преценяват политиката си по износа на оръжие. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос дали комисията няма да подкрепи настояването на Европейския парламент за налагане на оръжейно ембарго срещу Саудитска Арабия.

ЕС ще прецени действията си занапред според следващите стъпки по разследването на убийството на журналиста Джамал Хашоги, добави говорителят. По неговите думи неколкократно досега въпросът за подхода към Рияд е бил обсъждан на равнище ЕС след убийството на Хашоги на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи снощи пред Европейския парламент в Страсбург, че Общността съгласува действията си по този случай с държавите от Г-7 (Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ). Могерини отбеляза, че ЕС вече е призовал за прозрачно и задълбочено разследване от саудитските власти. Тя уточни, че се подготвя ново съгласувано становище на ЕС и Г-7.

Германия обмисля, Франция няма да взима прибързано решение

Германското правителство усилено обсъжда как да постъпи с вече одобрения, но още не реализиран износ на оръжия за Рияд, каза правителственият говорител Щефен Зайберт.

В понеделник канцлерът Ангела Меркел се закани да спре всички доставки на германско оръжие за Саудитска Арабия, докато не се изяснят обстоятелството около убийството на Хашоги.

Франция няма да взима никакви решения за бъдещето на стратегическите си отношения със Саудитска Арабия, докато не се изяснят фактите около смъртта на журналиста Джамал Хашоги, каза днес източник от Елисейския дворец пред Ройтерс.

"Ако трябва да бъдат взети решения в бъдеще, те ще бъдат взети, но основани на факти, които да са изяснени и отговорност, която да е ясно установена", каза източникът. "Няма да вземем никакво прибързано решение за бъдещето на стратегическите ни отношения", добави той.

Президентът Еманюел Макрон отказа във вторник да отговаря на въпроси за възможно спиране на оръжейните сделки. От 2008 година насам Саудитска Арабия е най-големият купувач на френско оръжие със сделки, възлизащи на повече от 11 милиарда евро.

Испания ще изпълни сключените оръжейни сделки

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че е потресен от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, но правителството му ще изпълни доставките по вече сключени договори за продажба на оръжие на Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Санчес каза днес пред законодателите, че запазването на работни места в Южна Испания е било централен фактор за решението му миналия месец да продължи спорния износ на бомби за Рияд.

Мадрид заяви, че сделка на стойност 2,1 милиарда долара за покупката на пет бойни кораба от Саудитска Арабия е била застрашена, след като правителството съобщи, че обмисля да анулира доставката на 400 лазерно управляеми бомби, купени от Рияд през 2015 г.

Санчес не изясни какви са плановете му за бъдещите покупки от страна на дългогодишния търговски партньор.

Лондон затваря границите за заподозрените

Великобритания ще попречи на всички заподозрени за смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги да влязат в страната, заяви министър-председателката Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

"Министърът на вътрешните работи предприема действия за възпрепятстване на всички заподозрени да влизат в Обединеното кралство, а ако тези лица имат визи, тези визи ще бъдат анулирани днес", каза Мей и допълни, че очаква по-късно през деня да разговаря със саудитския крал Салман.

Австралия съобщи, че обмисля да забрани продажбата на оръжие на Саудитска Арабия след убийството на Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Австралийски висши представители заявиха, че договореностите със Саудитска Арабия в областта на оръжейната промишленост вече не са приоритет.

На въпрос на парламентаристи дали Канбера ще последва примера на други страни и ще преустанови продажбата на оръжие на Рияд външният министър Марис Пейн отговори, че "всички опции са на масата".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?