ЕС е готов с пакета строги санкции срещу Русия

Европейският съюз е подготвил пакет от възможно най-строгите санкции срещу Русия, но какви ще бъдат конкретните решения ще зависи от развитието на кризата в Украйна. Това заяви във Вилнюс литовският президент Далия Грибаускайте, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Решено е прилагането на подготвения пакет икономически санкции да зависи от оценката на ситуацията", каза тя. По думите ѝ преди заседанието на Съвета на ЕС в сряда ще има обсъждане на този въпрос. Грибаускайте отказа да съобщи кой или кои сектори на руската икономика ще бъдат включени в списъка.

Съдът на Европейския съюз не потвърди информацията в някои медии, че бившият президент на Украйна Виктор Янукович и експремиерът Микола Азаров са подали жалби пред съда с настояване да бъдат отменени персоналните санкции, наложени от ЕС срещу тях. От пресслужбата в Брюксел на висшия съдебен орган на съюза казаха, че не разполагат с информация по въпроса.

В началото на тази година ЕС замрази авоарите в европейски банки на Янукович, роднините му и мнозина бивши украински чиновници. Новата власт в Киев обвини бившия президент в присвояването на три милиарда долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?