ЕС се готви за продължителна битка за определяне на новия председател на ЕК

Брюксел се готви за месеци на трудни преговори за определяне на новия председател на Европейската комисия, след като кандидатурата на сочения за фаворит за поста Жан Клод-Юнкер се сблъсква със съпротива, а за момента няма друг подходящ кандидат, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА в четвъртък.

Служители от Европейския съюз казаха, че има все по-големи опасения от конфронтация между европейските министър-председатели, които се отнасят с резерви към кандидатурата на бившия люксембургски премиер, и новоизбрания Европейски парламент, който настоява да играе важна роля при определяне на председателя на ЕК.

Изгледите за продължителна и тежка битка за това кой да заеме висшия пост в ЕС са особено неприятни в момент, когато общността се мъчи да реагира на резултатите от европейските избори, на които силно се представиха евроскептичните партии, отбелязва изданието.

Тревога в ЕС буди не само възможността за продължителна битка за председателския пост на ЕК, но и липсата на алтернатива на кандидатурата на Юнкер.

Някои служители от ЕС продължават да изказват предположения, че ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард може да се окаже изход от безизходицата като единствения жизнеспособен кандидат, който е в състояние да спечели подкрепата на всички страни. В Париж обаче настояват, че френският президент Франсоа Оланд не би се съгласил Лагард да оглави ЕК, тъй като нейното оставане начело на МВФ е изключително важно за Европа, посочва "Файненшъл таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?