ЕЦБ отне лиценз на малтийска банка с българска собственост

ЕЦБ отне лиценз на малтийска банка с българска собственост

Европейката централна банка отне лиценза на малтийската банка Satabank, която е с българска собственост. Това бе съобщено от финансовия министър на островната държава Едуард Скиклуна и Малтийския орган за финансови услуги, цитирани от Ройтерс.

Решението е взето по препоръка на регулатора.

Финансовата институция е основана от българина Христо Георгиев през 2014 г., който притежава близо 50% от "АйКарт" АД – компанията, стояща зад финансовата онлайн платформата iCard, която е регистрирана от БНБ дружество за електронни пари. Георгиев също така e един от директорите в регистрирания в Лондон доставчик на платежни услуги myPOS World Ltd. Той оперира в България през "Майпос" АД – регистриран агент на iCard.

Още през 2018 г., след публикации в медиите, регулаторът започна проверка срещу банката, като по данни на Ройтерс са били замразени 12 000 сметки, докато тече разследването за предполагаеми нарушения, сред които и пране на пари и подозрителни транзакции за милиони евро.

В сряда властите заявиха, че одиторската фирма Ernst & Young ще продължи да действа като банков администратор.

Това е вторият случай на отнет банков лиценз от страна на ЕЦБ на малтийска банка. През 2018 г. централната банка отне лиценза на Pilatus Bank, след като беше замесена в предполагаеми нарушения, свързани с пране на пари, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес