Европарите за околна среда остават блокирани поне до март

Закриване на 66 стари сметища ще спасява загуби, софийският завод за боклук все още е на косъм

Европарите за околна среда остават блокирани поне до март

Средствата от Оперативната програма "Околна среда" (ОПОС), по която точно преди месец Брюксел спря над 900 млн. евро плащания заради нередовни обществени поръчки, ще останат блокирани поне до март. Междувременно, за да спаси програмата от загуби, екоминистерството ще внесе в Европейската комисия до дни голям проект за закриване на 66 стари сметища на стойност от 97 млн. лв. Надеждата е по този начин сумата да остане резервирана за следващите две години. Въпреки това под риск са отпуснатите около 200 млн. лв. евросредства за строежа на софийския завод за боклук, за който две седмици преди края на срока за подписване на договор с избрания изпълнител, контракт няма.

 

Това стана ясно на пресконференция на ръководството на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), което в понеделник отчете шестте месеца от работата си и очерта перспективите за 2014 г.

 

Екоминистърът Искра Михайлова каза, че вече е започнала проверка на над 300 обществени поръчки, проведени в периода 2009-2010 г., за изпълнението на финансирани с над 50 хиляди лева евросредства общински проекти, заради съмнения, че има смесване на критерии, съкращавани са срокове и са нагласявани. Амбицията на Михайлова е резултатите от проверката да станат ясни до края на февруари и на тяхна база да се решат финансовите корекции за неизрядните общини, които ще се наложат и ще се докладват на ЕК. Отпаднала е идеята за извадкова проверка, тъй като ако Брюксел установи грешка, тя ще доведе до санкция за всички общини, включително изрядните, обясни екоминистърът. По думите ѝ, ако Еврокомисията одобри доклада, междинните плащания по ОПС може веднага да се възстановят.

 

От Националното сдружение на общините обаче са скептични относно тези срокове. Те смятат, че по-скоро ще отнеме шест месеца. "Нов одит на всички общински проекти до момента, които са около 400, един по един, като знаем как работи системата, аз не го виждам за по-малко от 6 месеца да излезе с някакъв резултат, като дотогава всичко ще бъде спряно - мисля, че никой в държавата не го иска", коментира пред БНР зам.-изпълнителният директор на сдружението Емил Савов .

 

Както по програмата са договорени 5.668 млрд. лв. при налични 3.522 млрд. лв. и изплатени 1.496 млрд. лв., обаче продължава да има опасност от загуба на средства. Под риск са 77 млн. лв., които не може да бъдат усвоени за пречиствателни станции за отпадни води, както и 200 млн. лв. за строежа на софийския завод за боклук.

 

С думите "предпоставките са да не загубим нито едно евро", зам.-министърът Дин Онбаши каза, че парите ще се спасяват с един голям проект за закриване на 66 стари депа за битови отпадъци, който ще се изпълнява от Предприятието за управление на дейностите по околната среда. Проектът е за 97 млн. лв. Очакванията са той да бъде одобрен до края на тази година и така сумата да остане блокирана за усвояване през следващите две години. Това означава, че тези пари не подлежат на загуба през 2013 г., а проектът ще се реализира през 2014 и 2015 г., обясни Михайлова. Отделно усвояването на средствата за тази година ще се вдига с допълнително одобряване на направени разходи, които подлежат на изплащане от еврофондовете.

 

За софийския завод за боклук проблемът е в това, че, макар и да бе потвърден и от Висшия административен съд, срещу избора на строителя "Актор-Хелектор" има нови жалби в Еврокомисията. Тя е поискала обоснована информация за класирането на участниците, която е била предоставена, каза Михайлова. Засега няма обратна кореспонденция с Брюксел, но според екоминистъра все още има шанс до края на годината договорът да се подпише, за да не се изгубят парите. А ако Столичната община е убедена в правотата си за избора, може да сключи договора въпреки предупреждението на ЕК.

 

От изнесените от Онбаши данни стана ясно, че само за една година ековедомството е успяло да увеличи разплатените от еврофондовете средства от 12.75 на сто в края на 2012 г. на 42.48 на сто към момента. Само от август досега са били платени 535 млн. лв., което е близо една трета от всички разплатени суми.

 

От наддоговорените за изтичащия в края на тази година програмен период проекти 32, които са за изграждане на водна инфраструктура, са прехвърлени вече за следващия евробюджет 2014-2020 г. Неговата обща рамка и всяка оперативна програма за България все още се обсъждат с ЕК, на в областта на околната среда приоритетите са отново ВиК-инфраструктура, изграждане на Национален център за управление на водите в реално време, както и за решаване на проблеми със стари опасни отпадъци като пестицидите, чиито места ще се идентифицират и унищожат. Михайлова се надява да се решат проблемите и с отпадъците на "Полимери".

 

Тя коментира още, че макар и бюджетът на ековедомството за 2014 г. да е същият като за тази година – тоест на недофинансиране на дейностите, положително е, че една трета от създадения от правителството инвестиционен фонд за 500 млн. лв. ще е за изграждане на екологична инфраструктура. Отделно от този фонд щяло да има програма за управление на речните басейни и на управление на рискове от наводнение, която да се изпълнява от МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес