Фермери блокираха магистрала в Гърция, моряците спряха корабите до островите

Фермери блокираха магистрала в Гърция, моряците спряха корабите до островите

Гръцки фермери блокираха част от главната магистрала в страната север-юг със стотици трактори в знак на протест срещу правителствената програма за икономии, предаде ДПА в понеделник.

Фермерите, които заплашиха с още блокади, ако не бъдат изпълнени техните искания, се събраха близо до град Лариса в централна Гърция, за да протестират срещу високите данъци върху горивата и орязването на  субсидиите за фермерите.

В друг протест гръцките острови останаха откъснати от сушата вече пети пореден ден, след като стачкуващите моряци решиха да продължат стачката си до вторник. В отговор на това правителството разглежда възможността да издаде нова заповед за мобилизация, за да застави моряците да се върнат на работа. Този вариант бе използван от правителството през януари, за да накара  работниците в атинското метро да се върнат на работа след деветдневна стачка, която предизвика хаос в трафика в гръцката столица.

Общогръцката федерация на моряците настоява за колективно споразумение  за заплатите и край на  работата без договори и осигуровки. Работниците искат също правителството да анулира план за регулиране на минималния брой докери, необходими на всеки екипаж, тъй като смятат, че това ще доведе до съкращения.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?