Напрежението по фермерските блокади в Гърция ескалира

Напрежението по фермерските блокади в Гърция ескалира

Напрежението по фермерските блокади в Гърция ескалира, след като премиерът Андонис Самарас отказа да се срещне с техни представители, а протестиращите обявиха, че продължават протестите в цялата страна, съобщи агенция АНА-МПА.

Земеделските производители от южната съседка са крайно недоволни от отказа на премиера и заявяват, че държат да се срещнат с екип на кабинета, но не и с политическото ръководство на аграрното министерство, тъй като припомнят, че ресорният министър им е казал при предишна среща, че исканията им са от компетентността и на други министерства и ведомства.

Днес възникна напрежение в северногръката област Серес, след като фермери блокираха за кратко националната автомагистрала Егнатия.

Няма повече възможности за допълнителни субсидии заради крайно орязания бюджет... Надяваме се това да стане в края на годината, заяви заместник-министърът на аграрното развитие Максимос Харакопулос след среща днес със земеделски производители.

Фермерите протестират срещу решението на правителството да премахне данъчните облекчения върху земеделските доходи и горивото за селскостопански машини, както и срещу значителното забавяне при изплащане на държавните субсидии за земеделие.

Миналата седмица правителството обеща да ускори изплащането на субсидиите и частично да удовлетвори исканията на земеделските производители, но фермерите коментираха, че управляващите се подиграват с тях и им "хвърлят трохи".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?