Гръцките фермери започнаха всекидневни блокади на автомагистрали

Гръцките фермери започнаха всекидневни блокади на автомагистрали

Гръцките фермери започнаха от днес всекидневни блокади на автомагистрали, след като консервативното правителство одобри мерки за икономии, които според него ще помогнат за попълване на бюджета на затъналата в криза страна, предаде Асошиейтед прес. Едночасовите блокади на пътища, главно в централната и северната част на страната, започнаха в 14 часа, принуждавайки автомобилите да търсят обиколни пътища или да изчакат края на блокадата..

Край Солун фермерите раздаваха зеле и чували ориз на спрените автомобили. Фермерите протестират срещу решението на правителството да премахне данъчните облекчения върху доходите на земеделците и горивото за селскостопански машини, както и срещу значителното забавяне при изплащане на държавните субсидии за земеделие.

Миналата седмица правителството обеща да ускори изплащането на субсидиите и частично да удовлетвори исканията на земеделските производители, но фермерите коментираха, че управляващите се подиграват с тях и им "хвърлят трохи".

На съвещание в неделя фермерите са решили всекидневно да блокират националната пътна мрежа. Те настояват и за среща с премиера. В. "Имерисия" уточнява, че всеки ден магистралите ще бъдат затваряни в 14 ч. за един час като се планира и окупация на сгради.

Същевременно гръцкото правителство има намерение да промени закона за стачките. Министерството на труда иска да промени процедурата за обявяване на стачни действия, да сложи край на неконтролируемите синдикални права и да позволи на работодателите да обявяват локаут (затваряне на компании и масово уволнение на служители като начин за борба с техните искания). Позовавайки се на сигурни източници вестник "Вима" съобщи, че вече има някои предложения за промяната на закона от 1982 г. и това се смята за приоритет в условията на тежката ситуация в страната.

Срещу намерението на правителството се обяви една от най-големите синдикални организации - на работещите в частния сектор ГСЕЕ, а коалиционните партньори на премиера Андонис Самарас от социалистическата ПАСОК и малката Демократична левица заявиха, че не са съгласни с плановете.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?