Финландия дава 27 млн. евро гаранции за вреди при Covid ваксинацията

Финландия дава 27 млн. евро гаранции за вреди при Covid ваксинацията

Финландските власти ще предоставят на Финландската застрахователна компания 27 млн. евро държавни застрахователни гаранции за покриване на вреди от приемане на медикаменти за периода на масова ваксинация срещу коронавируса от 1 януари до 31 декември 2021 година, предаде ТАСС.

Гаранциите ще покриват разходи, свързани с изплащането на обезщетения на граждани при евентуални вреди за здравето, появили се след поставяне на ваксина срещу коронавируса. По този начин застрахователната компания ще може да обезпечи застрахователно покритие при ваксиниране срещу коронавируса на същото ниво като при вакцинациите срещу други инфекции и заболявания.

Финландската Агенция за безопасност и разработки в медицинската сфера по-рано съобщи, че в страната са регистрирани общо осем случая на странични ефекти от имунизацията срещу Covid-19. По данни на службата при три от случаите усложненията са били сериозни - алергични реакции или анафилактичен шок. Според агенцията такъв брой случаи е бил очакван, но засега е невъзможно да се прогнозира по-нататъшното развитие.

На 12 януари бе съобщено, че вече 45 000 души в страната са получили първата доза от ваксината. Масовата ваксинация във Финландия може да продължи през цялата 2021 година. До лятото ще бъдат получени 5-7 милиона дози ваксини, които ще стигнат за 2.5-3.5 милиона души от 5.5-милионното население на страната.

Засега във Финландия се използва само ваксината на Пфайзер/БиоНТех (Pfizer/BioNTech)

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?