Фирма на общински съветник от ГЕРБ ще печата бюлетините за вота

Кандидат-депутат от БСП ще прави изборните книжа

Фирма на общински съветник от ГЕРБ ще печата бюлетините за вота

Фирма "Мултипринт" на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев ще печата бюлетините за извънредните избори, а фирма "Демакс" на кандидат-депутата от Коалиция за България Петър Кънев отпечатва изборните книжа, показва проверка на Mediapool.

Прогнозната стойност на бюлетините за предсрочния вот е около 800 хил. лв. с тираж 7.8 млн. бюлетини. Срокът за изпълнение на поръчката е до 3 дни преди изборния ден за всички областни администрации, с изключение на секциите в чужбина, които трябва да получат бюлетините две седмици преди изборния ден. Изпълнителят е задължен да достави бюлетините в областните центрове.

В момента тече 14 дневния срок за обжалване на спечелената от близкия до ГЕРБ общинар поръчка. Именно по тази причина печатането на бюлетините не е започнало, въпреки че различната дължина в отделните населени места може да създаде сериозно забавяне при производството и окомплектоването им.

Пред Mediapool организаторът на производствения процес във фирмата, близка до ГЕРБ Симеон Симеонов каза, че няма да има проблем, след което допълни, че и да възникне такъв, той ще бъде в рамките на приемливо удължаване на срока с един-два дни.

Печатницата в Костинброд е семейна собственост на общинския съвет от ГЕРБ Йордан Бончев и съпругата му Олга Бончева. На местните избори той бе седми в листата за общински съветници на ГЕРБ в Костинброд. Докато бе кандидат за общинар Бончев бе избран да печата бюлетините за президентския вот. Стойността на договора му беше 686 624 лв. без ДДС.

Също като на изборите за държавен глава изборните протоколи и за този вот ще бъдат печатани от фирмата на бившия народен представител и настоящ кандидат-депутат от БСП Петър Кънев – "Демакс".

Прогнозната стойност на поръчката е между 200 хил. и 250 хил. лв. Срокът за изпълнение е до 3 дни преди изборния ден. Стойността за изработване на изборните книжа за президентските избори бе по-висока. Тогава Министерският съвет плати за тях 318 111 лв. без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?