Франция отлага "до второ нареждане" доставката на първия "Мистрал", Русия плаши със съд

Франция обяви, че отлага "до второ нареждане" доставката на първия военен кораб тип "Мистрал" на Русия заради обстановката в Украйна, съобщиха осведомителните агенции.

Френският президент Франсоа Оланд смята, че ситуацията в Украйна не позволява доставката на хеликоптероносача, заяви Елисейският дворец.

Бойният кораб, който е първият от два поръчани от Русия хеликоптероносача клас "Мистрал", трябваше да бъде доставен като част от договор за 1,2 милиарда евро, представляващ най-голямата оръжейна продажба от държава от НАТО на Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

Русия стриктно ще се придържа към договора с Франция за доставка на хеликоптероносач тип "Мистрал" и ще се обърне към съда, ако корабът не бъде доставен, заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

"Русия ще действа в съответствие с буквата на договора. Ако доставката не бъде изпълнена, ще се съдим и ще бъдат наложени наказателни мерки. Поведението на руската страна е строго регламентирано от подписания договор", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?