Гърците поголовно не плащат данъци

Събирането на данъците е топ приоритет в списъка от реформи на Атина

Гърците поголовно не плащат данъци

Едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсква Гърция в последните години, е да накара гражданите си да плащат своите данъци, пише "Уолстрийт джърнал". В края на 2014 г. гърците дължат на държавата си 76 млрд. евро от неплатени данъци, начислени в продължение на десетилетия. Правителството казва, че възстановени могат да бъдат само 9 млрд. евро, а по-голямата част от останалата сума е загубена в несъстоятелност.

Още милиарди евро са дължими от никога необявени доходи от огромния сив сектор на гръцката икономика, който, по оценки преди избухването на кризата, се е равнявал на повече от една четвърт от брутния вътрешен продукт.

Международният валутен фонд и европейските кредитори на Гърция от години настояват, че дълговата криза в страната може да голяма степен да бъде разрешена, ако правителството вземе мерки срещу избягването на данъци.

Данъчните дългове в Гърция се равняват на около 90% от годишните данъчни приходи, което е най-голямата несъбираемост сред развитите държави, по данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В стремежа си да осигури нови траншове от краткосрочното финансиране, новото гръцко правителство се съгласи във вторник да направи събирането на данъците свой висш приоритет в дългия списък от мерки, предложен на кредиторите.

Предишните правителства също са давали подобни обещания, които впоследствие са оставали неизпълнени.

Равнищата на данъчното облагане в Гърция като цяло са сравними с тези в останалите европейски страни. Причината за широкоразпространената практика гърците да не плащат дължимото на държавата се обяснява с културни и исторически фактори. През вековете на отоманската окупация избягването на данъци е било знак на патриотизъм. В днешните дни недоверието е насочено към правителствата, които според повечето гърци са корумпирани, неефективни и ненадеждни.

"Гърците смятат данъците за кражба", казва Аристидес Хацис, професор по право и икономика в Атинския университет. "Нормално данъците се считат за цената, която ти трябва да платиш за справедлива държава, но това не се възприема от гръцкия манталитет", допълва той.

Според обясненията му избягването на данъци не се приема от множеството гърци като сериозно престъпление и такова поведение не е сериозно заклеймено от обществото, за разлика от останалите европейски страни и САЩ.

В повечето случаи избягването на данъци става при малки сделки във всекидневието. Козмас, 32-годишен директор в Атина, казва, че данъкът върху доходите му се удържа автоматично при плащането на заплатата всеки месец. Но всеки път, когато си купува нещо и възниква възможност да плати по-малко, ако не поиска разписка, той казва "да".

Това е ситуация, в която всеки печели, обяснява Козмас: "Аз плащам по-малко за продуктите, а магазинът плаща по-малко данъци".

Вродената съпротива на гърците към плащането на данъци е една от причините, поради които лявата радикална партия СИРИЗА по време на предизборната кампания се обявяваше против повишение на данъците, направено от предишните правителства. Партията отиде толкова далеч, че подкрепи гражданското антиданъчно движение "Аз няма да платя".

Предишното правителство въведе оспорвания нов данък върху имуществото. Това доведе до седемкратно увеличение на приходите от него до 3.5 млрд евро в периода 2009 – 2014 г.

Но СИРИЗА и останалите критици обявиха този данък за несправедлив и много гърци спряха да го плащат в края на 2014 г., очаквайки новото правителство да го отмени.

Данъчните приходи, събрани от правителството само през януари, са с 23% по-малко от набелязаната цел 4.5 млрд. евро за месеца.

Миналата седмица правителството обяви планове за опрощаване на над 50% от просрочени данъчни задължения на физически лица, което е в синхрон с предизборната реторика на партията.

СИРИЗА рискува народно въстание от същите тези хора, която я доведоха на власт, ако отстъпи от този курс и заеме твърда позиция по отношение на данъците, предупреждават политически анализатори.

Причината не е само политическа, но и икономическа. Икономическата депресия докара много дребни бизнесмени до ръба на колапса. Ако бъдат принудени да плащат повече данъци, много от тях ще загубят бизнеса си и много гърци ще останат без работа.

"Гръцката икономика ще колабира, ако правителството накара тези хора да плащат данъци", заявява висш правителствен представител пред "Уолстрийт джърнал".

Макар че богатите гърци често са сочени за това, че не плащат дължимите си данъци, болшинството случаи на избягване на данъци е при хората с по-ниски доходи, сред малкия и средния бизнес, твърдят от правителството.

Повечето малки фирми знаят, че никога няма да бъдат одитирани и не си правят труда да издължат данъците си, посочва представител на ЕК, изпратен да помогне на Атина да ремонтира данъчната си система.

Много компании отчитат, че плащат на работниците си минимални заплати, но останалото се плаща под масата, за да се избегнат данъците върху работната заплата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?