Правителството в Атина поиска пари на заем от големи държавни предприятия

Гърция призна, че е изправена пред проблем с ликвидността

В навечерието на Европейския съвет, Дойче банк очерта три сценария за гръцката криза

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, президентът на ЕЦБ Марио Драги и председателя на Европейския съвет Доналд Туск

Гърция е изправена пред проблем с ликвидността и се нуждае от сътрудничеството на европейските кредитори, за да продължи да плаща заплати и пенсии и да погасява задълженията си. Това призна пред гръцка телевизия вицепремиерът Янис Драгасакис, цитиран от Ройтерс.

"Не сме получили никакви траншове (по кредитното споразумение) от август 2014 г., а изпълняваме всичките си задължения", посочи Драгасакис късно снощи пред гръцката телевизия Алфа. "Има граници", добави той.

"Разбира се, ние имаме проблем с ликвидността по причината, която споменах. Имаме задължения, които за да изпълним, се нуждаем от добро сътрудничество с европейските институции", заяви още вицепремиерът.

В понеделник гръцкият министър-председател Алексис Ципрас уверяваше точно в обратното, като нарече спекулации твърденията, че правителството има трудности с изплащането на заплати и пенсии, и твърдеше че тези плащания няма да бъдат засегнати от трудните преговори, които се водят в момента с кредиторите.

В четвъртък гръцкият вестник "Катимерини" съобщава, че закъсалото за пари ляво правителство на Гърция призовава големи държавни предприятия да му заемат средства посредством краткосрочни репо сделки. Цитирайки неназовани източници, изданието пише, че управляващите са призовали големите компании като атинската водоснабдителна компания /ЕВДАП/ и електрическата компания /ДЕИ/ да поемат репо сделки, при които държавните фирми заемат пари на гръцката агенция за управление на дълга чрез споразумение за обратно изкупуване в кратък срок.

В. "Катимерини" споменава още и телекомуникационната компания ОТЕ като една от тези, от които Атина може да търси средства, макар че гръцката държава притежава само 10 на сто от акциите на компанията. Компанията е 40-процента собственост и се управлява от германската "Дойче Телеком". Засега няма коментари от ЕВДАП, ДЕИ и ОТЕ.

"Драматична" среща за Гърция в Брюксел

Тези новини идват в навечерието на "драматична", по определението на гръцки медии, среща за Гърция в четвъртък в рамките на започващото заседание на Европейския съвет в Брюксел. Очаква се по време на съвета шестима от държавните и правителствените ръководители на най-големите и важни страни в еврозоната да се срещнат с гръцкия премиер Алексис Ципрас. На срещата или ще има споразумение или срив, пишат гръцките вестници.

В. "Етнос" отбелязва, че срещата ще се състои след ултиматуми, поставени на Гърция от европейските ѝ партньори, и в доста критичен момент, когато отношенията на новото правителство с тях се движат по острието на бръснача.

В. "Катимерини" коментира, че срещата става в особено наелектризирана атмосфера, при пълен разнобой в позициите на Гърция и нейните партньори, и че това се случва в изключително деликатен момент, тъй като Атина свършва парите, а ликвидността в страната е под огромен натиск.

На този фон в. "Вима" информира, че въпреки привидно демонстрираната неотстъпчивост на Брюксел, Европейската централна банка е увеличила с 400 млн. евро тавана на финансиране на гръцките банки от извънредния механизъм за парична ликвидност. Вестникът подчертава, че само за последните два дни от банките са изтекли 700 млн. евро.

Председателят на ЕП: финансовото състояние на Гърция е опасно

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди, че финансовата ситуация в Гърция е "опасна" и че страната се нуждае от два до три милиарда евро в краткосрочен план, за да избегне банкрут. "Времето е малко", каза Шулц пред германското радио "Дойчландфунк".

Мартин Шулц поясни, че Гърция трябва да извърши и други плащания в края на този месец, че банките на страната се нуждаят от пари и че възможността на Централната банка да предостави повече капитали е почти на изчерпване.

Той добави, че ще бъде добре Гърция да изпълни задълженията си, за които е поела ангажименти, и тогава повече пари биха влезли в страната, като подчерта, че гръцкото правителство трябва да прояви по-голяма воля за сътрудничество с европейските си партньори.

Трите сценария за Гърция според Дойче банк

Рисковете за провал на преговорите на Гърция с нейните партньори и кредитори остават високи, смята Дойче банк. В анализ, цитиран от гръцкия в. "Вима", банката се спира на три възможни сценария за Гърция, в единия от които тя не изключва вероятността в крайна сметка на референдум да бъде подложено едно "нежелано" споразумение, наложено на страната от институциите.

Дойче банк изтъква незначителния напредък на преговорите на Гърция с кредиторите, а също влошаването на нейните отношения с Германия и откритите разногласия между двете страни по редица въпроси, като се започне от исканите от нея военни репарации от Берлин и се стигне до проблема с миграцията.

Банката смята, че тези разногласия не спомагат за създаване на консенсус в обществото на двете страни и че това става в момент, когато рязко се наблюдава влошаване на финансовото състояние на Гърция.

В първия сценарий за Гърция Дойче банк прогнозира, че ако преговорите на страната с нейните кредитори се провалят и ако гръцкото правителство изпадне в несъстоятелност да обслужва дълга, Европейската централна банка е възможно да спре кранчето за нея и с Гърция да започнат нови преговори от нова база, но в напрегната политическа и икономическа среда.

Вторият сценарий поставя под въпрос дали ако се стигне до споразумение за Гърция, то ще получи подкрепа от двете партии, участващи в правителствената коалиция - СИРИЗА и "Независими гърци", а също и от Лявата платформа, фракция в СИРИЗА. Ако обаче това споразумение мине през парламента заради подкрепа от страна на трите опозиционни партии - Нова демокрация, ПАСОК и "Потами", то би могло да изложи на риск правителствената коалиция, да доведе до нейното разпадане и до формиране на нова коалиция, а в най-лошия случай и до нови избори.

Третият сценарий предвижда "нежеланото" от кабинета Ципрас споразумение да бъде последвано от референдум.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа