"Газпром" отрича да е канил RWE в "Южен поток"

Руският монополист "Газпром" отрече да е канил германската енергийна компания РВЕ (RWE) да се присъедини към проекта "Южен поток" с цел да бъде отслабен конкурентният проект "Набуко", предаде Ройтерс.

RWE е един от ключовите участници в подкрепяния от ЕС газопровод "Набуко", чиято реализация би трябвало да редуцира зависимостта на Европа от руски газ, поради което Москва полага усилия да осуети този проект.

"Има някакво недоразумение. Ние не сме канили RWE в този проект. Ние нямаме такава необходимост", заяви в неделя шефът на "Газпром експорт" Александър Медведев пред репортери по време на българо-руските преговори във Варна за "Южен поток".

"По принцип проектът е отворен за акционери. Ние сме готови да обсъдим има ли други желаещи (компании), които могат да допринесат и сме готови да дискутираме това с нашите италиански и френски партньори. Но ние не се нуждаем от това", каза Медведев.

По -рано тази седмица RWE обяви, че е била поканена от "Газпром" в проекта за газопровод "Южен поток", но посочи, че "Набуко" остава нейният приоритетен газов проект.

"Южен поток" трябва да транспортира над 63 млрд. куб.м. руски газ годишно по дъното на Черно море и оттам по суша до централна и южна Европа, заобикаляйки Украйна. Газопроводът е планиран да заработи през 2015 г.

Конкурентният "Набуко" би трябвало да доставя газ до Европа от Централна Азия и Близкия Изток.

Партньор на "Газпром" в "Южен поток" е италианската компания ЕНИ. През юни 2010 г. бе решено към тях да се присъедини и френската ЕДФ (EdF), която първоначално трябваше да влезе в "Набуко", но акционерите предпочетоха RWE.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?