ГБС пробва да вземе столичния завод за боклук с "неволно" сбъркана цена

Пълна каша при отварянето на ценовите оферти, победителят ясен до края на месеца

На това място край София трябва да бъде построен завода за отпадъци Сн: БГНЕС

И вторият търг за строителството на завода за отпадъци на София най-вероятно няма да се размине без скандали и обжалвания заради пълната каша при отварянето на ценовите оферти. Към хаоса се прибави и "сбърканата" цена в офертата на неизменния фаворит в търговете ГБС на Симеон Пешов.

С днешна дата две обединения, в които участват италианската Еурека и ГБС, и това между испанската ВМС и Строително-предприемачески холдинг на Георги Георгиев, се очертават като фаворити. От 11 кандидата комисията е допуснала до отваряне на ценовите предложения на петима. Единичните цени по отделните показатели са съобщавани бързо и неразбираемо и така фирмите едва са смогвали да запишат цифрите. Това затруднява обработването на данните, говори за непрозрачност и може да бъде повод за обжалване на процедурата, коментираха участници пред Mediapool.

Столичната община запази практиката си да отваря ценовите оферти по големите поръчки, финансирани от европейските фондове, без да кани медиите. От пресцентъра на общината обещаха да представят информация с ценовите оферти, но до момента това не се е случило. По правилата на ЕС такъв голям проект задължително трябва да има информационен сайт, на който да се качват всички решения и обявления по процедурата, но такъв липсва.

Работата на комисията е в контраст с обещанията на столичния кмет Йорданка Фандъкова отварянето на цените да стане при пълна прозрачност. Последно Фандъкова каза, че до края на март строителят на завода за боклука ще е ясен.

Пет от единадесет

Отварянето на ценовите предложения става близо година след отварянето на офертите на 11-те кандидата на 2 май 2012 г.

Забавянето на ценовите оферти се дължеше на факта, че Столичната община искаше да получи одобрение на парите от Европейската комисия след фалстарта с избора на изпълнител за завода на първия търг. Той беше спечелен от германско-българското сдружение “Хут-Станилов”, но беше прекратен по настояване на Брюксел.

Вторият търг за завода за боклука събра всички големи в строителния бранш у нас, защото това е най-голямата поръчка по европейските фондове с индикативна цена от над 166 млн. лв. без ДДС. До отварянето на ценовите оферти са били допуснати петима кандидати, а останалите шест са отстранени.

Първа е била отворена офертата на консорциум “Садината 2012”, в който влизат германската “Хохтийф” и “ПСТ Холдинг” на Васил Божков. Техническото им предложение е било оценено с 65.44 точки. Цената им за построяването на завода е 204.8 млн. лв., а цената за обработка на тон отпадък е 72.43 лв.

Втората отворена оферта е била на консорциум “ВСМ-СПХ”, в който влизат испанското дружество ВСМ и Строително-предприемачески холдинг (СПХ) на Георги Георгиев. Те са получили 72.63 точки за техническото предложение. Цената им за построяването на завода е 162.59 млн. лв., а за обработка на тон отпадък – 48.94 лв.

Третата отворена офертата е на консорциум между италианската “Еурека” и “Главболгарстрой” на Симеон Пешов. Техническата им оценка е 59.51 точки, а цената за обработка на тон боклук е 31.58 лв.

Четвъртата отворена оферта е на гръцките “Актор-Хелектор”, които получават най-високата оценка за техническото предложение – 81.53 точки. Цената за построяването на завода е 213.4 млн. лв., а за обработка на тон отпадък – 60.69 лв.

Последната отворена ценова оферта е на германско-българското обединение “Егерсман – Микс констръкшън”. Техническото им предложение е получило оценка от 57.19 точки, за построяването на завода са дали 170.4 млн. лв., а за обработката на тон отпадък – 48.18 лв.

Победителят неясен

Към момента няма яснота кой печели поръчката. Причината е, че победителят се избира по сложна формула. Оценка на ценовото предложение се формира по неясна формула, в която най-голяма тежест има цената за тон обработен отпадък. Тази цена през годините ще се плаща от столичани през такса смет.

Поради факта, че фирмите не са сигурни в това, което са чули при отварянето на цените и се притесняват да не са допуснали грешка, участвали компании получават различен победител.

Битката за спечелване на поръчката се води между два консорциума “ВСМ-СПХ” и “Еурека ГБС”, коментираха членове на комисията пред Mediapool. Според тях при така представените данни победител би трябвало да е “Еурека – ГБС”. При внимателен прочит на документите обаче се оказало, че в съобщената цена за обработката на тон отпадък сдружението на Симеон Пешов неволно или нарочно е пропуснало да сложи разходите за амортизационни отчисления. Така в момента се умува дали участникът да бъде отстранен заради техническа грешка или да му се даде шанс да продължи в надпреварата. От ГБС отказаха коментар пред Mediapool.

Ако се стигне до даване на втори шанс, това най-вероятно ще предизвика недоволството на дишащите във врата им победители “ВСМ-СПХ”, които почти сигурно ще обжалват търга, ако ГБС спечели поредната си голяма поръчка от началото на годината след спортната зала на София за 30 млн. лв. и ремонта на Централната жп гара в София за над 77 млн. лв.

Заради заплетената ситуация не е сигурно, че комисията ще излезе с окончателно класиране и през следващата седмица, още повече че то подлежи на контрол от управляващия орган на оперативна програма “Околна среда”, от където идва финансирането на проекта.

Няма време

Ако процедурата по избор на изпълнител се проточи и се стигне до обжалване, това поставя на риск изпълнението на проекта. Причината е, че до края на 2015 г. София трябва да има действащ завод съгласно правилата на ЕС.

Според тръжните условия бъдещият изпълнител трябва да проектира и изгради завода за 31 месеца. От тях за проектирането на завода са предвидени 19 месеца, за строителство 10 месеца и още 12 месеца са за съобщаване на дефекти при работа на завода.

До края на 2015 г. остават 33 месеца. Това означава, че договорът с изпълнителя най-късно трябва да се подпише през май. В противен случай България ще загуби европейското финансиране и софиянци отново ще останат без завод за отпадъци, който се строи на думи вече трета петилетка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?