Нови удари между БСП и ГЕРБ на тема ефективни проекти

Социалистите отвърнаха за "Цанков камък", Борисов смята, че им е трудно да приемат, че нещата в България се случват добре

Георги Свиленски и Бойко Борисов

Нова серия удари си размениха БСП и ГЕРБ в продължение на сагата "Цанков камък", която в четвъртък преля в атаки на социалистите срещу "неефективни" проекти на ГЕРБ в София, но което пък премиерът Бойко Борисов отвърна, че "на колегите от опозицията им е много трудно да приемат фактите, но нещата в България се случват и то по най-добрия начин".

Вече седмица върви скандалът с нуждата от ремонт на мембраната на коритото на река Гашня, захранваща яз. "Цанков комък" и даването на хидропроекта на прокурор, като в четвъртък БСП подхвана отново темата, отвръщайки на думите на министър-председателя от стенограмата на Министерския съвет от предишния ден.

На пресконференция на "Позитано" 20 от БСП изредиха няколко неефективни според левицата общински проекта на ГЕРБ като завода за боклук в София, ремонти на столични булеварди и даването на пловдивския интермодален терминал на концесия.

;

В отговор от Ямбол, където инспектира строежа на газово съоръжение Борисов заяви: "Трудно им е на опозицията, много им се иска да се разклати държавата". Той даде за пример как за последните 2 месеца приходните агенции стопили събраните със 100 млн. лв. по-малко приходи и морските курорти влезли 100 млн. лв. повече приходи от данъци. "Безработицата слезе на 6%, БВП расте най-бързо в Европа - на 3.6-3.8%. Бюджетът ни е на излишък, нямаме дефицит, имаме най-нисък външен дълг. Нула инфлация, 15 млрд. лева в оборот потребление“, изреди постиженията на кабинета Бойко Борисов.

Преди това депутатът от БСП Георги Свиленски се хвана за думите на Борисов, че "Цанков камък” отивана прокурор, защото не работи и "това е все едно да си направил завод за битови отпадъци и той да не работи", както и обвинението на премиера, че БСП тиражира фалшиви новини.

"Не работим с фалшиви новини... Относно ефективността на завода за боклук, голямата гордост на Борисов, той трябваше да постигне конкретни резултати – след преработването на отпадъци в завода, под 10% да отива на депо. Фактите сочат обаче, че само 2 години след откриването му, той не може да достигне тези проценти”, заяви Свиленски, обяснявайки, че в проекта са вложени 350 млн. лв.

"Голямата гордост и ефективност на Борисов е сведена до едни наши съграждани да сепарират ръчно боклука, след като той вече е излязъл от завода", заяви Свиленски и предложи вместо да се дават пари за разделяне на боклука в завода, да се плаща на обикалящите боклуците да събират преработваемите отпадъци.

"За да се доближи до желаната ефективност, Столична община е принудена да пристъпи към сепарираща лента, около която работят 50 работника в бели престилки и маски и разделят боклука”, заяви той. Депутатът коментира, че за това общината е обявила през март обществена поръчка за 6 млн. лв., а август за 2 млн. лв. - меки мерки, които да обучат тези 50 човека да правят разлика между кутийка за безалкохолна напитка и парче винкел или стъклена от пластмасова бутилка.

Свиленски атакува и ремонтите в София, посочвайки, че първият ремонт на Борисов като кмет на столицата е през 2007 г. - на Орлов мост. През август същата година завършва ремонтът, като 700 000 лв. са дадени само за Орлов мост, а 1.2 млн. лв. за отсечката от него до "Ропотамо”, а десет дни по-късно Цариградско шосе се наводнява, а 4Орлов мост” е нагънат на коловози.

"Вчера на Министерски съвет той казва: "Какво искате, 11 години тежкотоварни автомобили, камиони, таксита, автобуси, кой път ще издържи 11 години? Г-н Борисов, не 11 години, 11 дни не ви издържа ремонтът”, заяви червеният депутат.

По-думите му днес се ремонтира Орлов мост, миналата седмица е бил бул. "Черни връх”, чиято настилка се напукала само няколко месеца след големия ремонт и пускането на метростанцията. Автомагистралите "Марица" и "Тракия" също бяха ремонтирани повторно на 3 месеца и малко преди да навърши година втората, каза Свиленски.

Докато през тези дни ни занимаваха с "Цанков камък”, вчера правителството даде на концесия интермодалния терминал в Пловдив, допълни депутатът и определи това като "поредния грабеж на българското общество – дават се под наем 71 декара, с изградената инфраструктура, за 5 хил. лева на месец за 27 години".

"Съоръжението е построено за 12 млн. евро, а го даваме под наем за цената на будка в центъра на София”, възмути се Свиленски, според когото определената за концесионер фирма ПИМК щяла да стане монополист и влиянието ѝ да се засили допълнително като вземе и пловдивското летище на концесия. Пловдивската логистична компания, която е една от най-големите в България, кандидатства и за аеропорта край Пловдив.

Съветникът от Столичния общински съвет на БСП Николай Николов обвини Борисов и за това, че с подписа му като кмет през 2006 г. парк край бул. "България" е даден на частна фирма, която е заградила пространството и е нарушила нормалния ритъм на живот на кв. "Стрелбище”.

Сложената ограда на строежа, препречваща улица, доведе до протест на жителите на "Стрелбище", но Столичната община в сряда вечерта нареди на изпълнителя на строежа да махне оградата и да възстанови достъпът до улицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?