ГЕРБ и “Атака“ дадоха път на по-тежките условия за пенсиониране

ГЕРБ и “Атака“ дадоха път на по-тежките условия за пенсиониране

С гласовете на ГЕРБ и “Атака“ въвеждането на по-тежките условия за пенсиониране за всички категории труд от следващата година бе подкрепено в четвъртък от парламентарната социална комисия. Срещу промените през последните месеци и седмици под една или друга форма се обявиха всички останали политически сили, синдикатите, отчасти работодателите и най-вече хората, които си правят сметки за бъдещо пенсиониране.

След няколкочасови дебати и различни аргументи в полза на това да се изчака и да се обмислят промени с дългосрочна перспектива, около които да се обедини цялото общество, в крайна сметка промените в Кодекса за социалното осигуряване бяха гласувани.

Единственият компромис, който ще се предложи като промяна между първото и второто четене, е да не се вдигат нужните години за първа и втора категория труд, а вместо това да се увеличи стажът. Тази заявка беше направена преди дни от социалния министър Тотю Младенов и потвърдена от него в четвъртък.

Една от най-дискутираните теми по време на дебата бе ще могат ли днешните работещи хора да доживеят до пенсия и способни ли са да изпълнят критериите за това.

Според управителя на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева сега жените, които се пенсионират на 60 години, живеят средно по около 20 години след пенсия, а мъжете, които спират работа на 63 години живеят средно по 14 години след пенсия.

Според Митрева условията са напълно изпълними, тъй като сега мъжете в трета категория се пенсионират при средно 38.7 години стаж, а жените при 35.9 години стаж. С промените нужният стаж за трета категория се увеличава с три години през 2011, 2012 и 2013 година и става 40 години стаж за мъжете и 37 години за жените.

Нулеви години за пенсиониране

Бившият социален министър обаче контрира Митрева, че жените, които са се пенсионирали преди 20 години може и да доживяват по 20 години след пенсия, но в момента ситуацията е друга и има бум на онкологични заболявания.

Хасан Адемов ДПС допълни, че почти няма човек, който през прехода да няма пропуснати години, в които не е работил и не се е осигурявал. Синдикатите посочиха, че за първа и втора категория труд, където изискуемите години се вдигат с две години, на практика ще има нулеви години за пенсиониране.

На фона на това чиновникът от социалното министерство Емил Мирославов попита: “Къде пише, че трябва да се пенсионираш?“. Това предизвика вълна от възмущение в залата, а вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров заяви: “Ако това го кажете навън, ще ви убият с камъни“.

Относно финансовото изражение на реформата също имаше сериозни спорове. Социалният министър Тотю Младенов съобщи, че чрез комплексни мерки, свързани с увеличението на стажа, намаляване на сивата икономика, повишаване на заетостта и др. дефицитът в общественото осигуряване ще се намали от 2 млрд. лева сега на 1.2 млрд. лева през 2013 година.

“Увеличаването на изискването за стаж ще повиши приходите в осигурителната система с 80 млн. лева годишно, но системата губи в пъти повече от намалението на осигурителната вноска с два процентни пункта“, коментира Янаки Стоилов от левицата. Синдикатите призоваха вноската да се върне на нивата от миналата година и вместо 16% да стане отново 18%.

Хасан Адемов и Пламен Димитров разкритикуваха и това, че промените не предвиждат нищо по отношение на втория стълб на пенсионното осигуряване. ДСБ, които също обявиха, че няма да подкрепят пенсионната реформа в този ѝ вид, в средата на август заявиха, че ще настояват именно за увеличаване на елемента на лично спестяване в т.нар. втори стълб на пенсионната система.

Младенов: Да не лъжем хората с визия до 2020 г.

На призивите за дългосрочни решения и визия, които да се заложат отсега с перспектива години напред, Младенов заяви че “не трябва да има визия до 2020 година“. Позицията си той аргументира така: “Защото не искаме да лъжем хората дългосрочно. Когато започна реформата през 1999 година се казваше, че дефицитът в системата ще се стопи през 2007 година, а това не стана“, коментира Младенов.

Това предизвика бурните реакции на синдикатите. Мика Зайкова от “Подкрепа“ посочи, че това се дължи на факта, че няколко поредни правителства си правели каквото искат и сваляли осигуровките.

Младенов заяви, че всяко едно забавяне оттук нататък “съсипва пенсионната система“. Той дори заплаши, че трябва да действаме „“преди да ни кажат отвън какво да правим“, визирайки зелената книга за пенсиите на ЕС.

Той обаче беше контриран, че основната цел в нея е постигане на адекватни пенсии, а реформата на ГЕРБ не казва как това ще се случи.

Валентин Никифоров от КНСБ призова промените да се оттеглят от парламента преди първото четене и посочи, че обратното е равносилно на протести и стачки до края на годината, което нямало да се хареса и на бизнеса.

Димитър Бранков от Българската стопанска камара посочи, че в някои отношения промените трябва да са още по-кардинални, но призна, че може да се изчака с вдигането на стажа.

В крайна сметка промените в КСО бяха гласувани с 11 гласа “за“ срещу 7 “против“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?