ГЕРБ номинира за съдебен инспектор магистрата, извадил СДС от изборите

ГЕРБ отново номинира компрометиран съдия за съдебен инспектор. В понеделник бе съобщено, че управляващите издигат съдията от Софийския градски съд Димана Йосифова, станала известна покрай различни скандали, последният от които бе изваждането на СДС от изборите за Европейски парламент през 2009 година. Йосифова е номинирана за последното вакантно място в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

На 9 април 2009 г. тя отказа да регистрира новоизбраното ръководство на СДС начело с Мартин Димитров, като се мотивира с политически коментар за регистрирания преди това партиен устав, оценявайки го като недемократичен, а неговите разпоредби "не дават на съда основание да приеме, че това е устройствен акт на партия със сериозни политически амбиции”.

Върховният касационен съд отмени решението ѝ с унищожителни мотиви – съдийката не е направила задълбочена преценка на доказателствата, но не е поискала и нови, а е била длъжна по закон да стори това, щом е смятала, че представеното е недостатъчно. На този състав на СГС не му е било работа да оценява устава на СДС, след като същият устав вече е бил вписан от друг състав, каза още ВКС.

В крайна сметка СДС не успя да се регистрира за изборите за Европейски парламент и участва с регистрацията на Синята коалиция.

Тогава председател на Софийския градски съд бе близкия до ДПС магистрат Светлин Михайлов, а съдебната атаката срещу регистрацията на ръководството на СДС бе предвождана от бившия председател на партията Пламен Юруков, също считан за близък до партията на Ахмед Доган.

Участието на СДС на парламентарните избори беше спасено от тогавашния председател на Върховния административен съд Константин Пенчев, който отхвърли отказа на ЦИК да приеме регистрацията на Мартин Димитров.

Съдия Димана Йосифова си спечели скандална слава и с делото "Мавродийски", което по същество се оказа класическа фирма и предизвика няколко протестни ноти на немското посолство, сезиране на Европейската комисия и т.н.

ГЕРБ предлагат Йосифова да замени друг скандален техен фаворит за съдебния инспекторат - председателя на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет Цони Цонев. Той бе избран за съдебен инспектор, но подаде оставка и се върна във ВСС, след като бе подложен на остра критика от неправителствените организации.

В мотивационното си писмо до Народното събрание, съдия Йосифова заявява, че иска да стане съдебен инспектор, защото "дългогодишният ѝ опит като съдия и доброто ѝ познаване на работата както на съда, така и на прокуратурата и особено на следствието, я правят уверена в работата и способна да гледа трезво и критично на всички породили се проблеми в системата".

Тя пише още, че от позицията на натрупания опит в Софийския градски съд може да вижда по-добре "както чисто съдебно-административните, така и социално-образователните проблеми на българската съдебна система", което ѝ давало основание да кандидатства за инспектор. В края на 2009 година Висшият съдебен съвет отказа да я повиши за съдия във Върховния касационен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България