ГЕРБ ще отхвърли ветото на Първанов за НПК

ГЕРБ ще отхвърли ветото на Първанов за НПК
ГЕРБ изцяло ще отхвърли президентското вето върху двата оспорени текста от Наказателно-процесуален кодекс, съобщи в отговор на въпрос на Mediapool вътрешният министър Цветан Цветанов. Текстовете за "резервния защитник" и "анонимния свидетел", които Георги Първанов връща, минаха в парламента с гласовете на ГЕРБ и "Атака".

"Имаме становището на правосъдния министър Маргарита Попова и ще поддържаме тезите си и за резервния защитник, и за анонимния свидетел, да си бъдат, така, както са приети от парламента", каза Цветанов във вторник, след като участва в заседание на парламентарната група на ГЕРБ.

Според него президентът е бил "малко подведен". Резервен защитник ще се използва само, когато редовно упълномощеният защитник на обвиненото лице не се яви без уважителна причина пред съда или пред органите на досъдебното производство, поясни вицепремиерът.

Той допълни, че "анонимният свидетел" не е анонимен за съдията, който няма задължение да произнася присъда върху този текст от НПК и това не налага на съдията да се произнесе само върху този текст.

"Съдията е в правото си да се съобрази или не с представените доказателства преди да оправдае или осъди определено лице. Съдията може да се съобрази с всички доказателства. Ако не приеме за достатъчни доказателствата от специалните разузнавателни средства и показанията на анонимния свидетел, е в правото си да не осъжда. Той обаче е задължен да аргументира защо не ги взема предвид", каза Цветанов.

Връщайки двата текста на НС, президентът Първанов се позова на Европейската конвенция по правата на човека, която гласи, че никой не трябва да бъде съден само въз основа на тайни доказателства. Приетите промени в НПК на ГЕРБ създават точно такава възможност.

По повод поправката в НПК, свързана със "резервен“ защитник, президентът твърди, че тя "противоречи на чл. 6, т. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека, прокламиращ, че всяко лице, обвинено в извършването на престъпление, има право “да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор”.

Големият скандал в тази промяна на НПК се съдържа в опцията, че назначеният от съдия или прокурор резервен защитник може да извършва процесуални действия дори и без знанието на своя довереник. До това може да се стигне, ако обвиняемият не се яви без уважение на призовки от властите или не изпрати своя адвокат.

По този въпрос Първанов смята, че се нарушават конституцията и Международния пакт за граждански и политически права.

Веднага след ветото премиерът Бойко Борисов допусна, че може да се стигне до "прецезиране" на текстовете за анонимния свидетел, за да са "спокойни хората, че никой няма да бъде осъден незаконно". Той отхвърли възможност ветото да бъде прието за "резервния защитник".

БСП и ДПС заплашиха, че ще сезират Конституционния съд за друг спорен текст – връщането на т.нар. "вечно обвинение", срещу което възрази остро и Синята коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България