ГЕРБ ще въвежда финансови досиета за членовете на ВСС

Парламентът прие с уговорки промените в Закона за съдебната власт

ГЕРБ ще въвежда финансови досиета за членовете на ВСС

ГЕРБ ще настоява кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет и съдебния инспекторат да представят документи за своето имуществено състояние и произхода на средствата си, заяви в четвъртък председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова по време на дебатите около проекта за промени в Закона за съдебната власт. Депутатът от управляващите обясни, че своеобразните финансови досиета са част от желанието да се постигне повече прозрачност.

Народното събрание прие на първо четене промените в ключовия закон със 100 гласа "за", 23 "въздържали се" и нито един "против". БСП, ДПС и Синята коалиция обявиха, че имат множество забележки по идеите на правосъдното министерство, но одобряват намерението да се въведе повече прозрачност в процедурите за избор на членове на ВСС и инспектората.

Проектът за промени е продължение на усилията на ГЕРБ за осигуряване на благосклонен доклад на Брюксел през юли. Първата крачка бе приемането на Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, който бе аплодиран от европейските партньори и САЩ. Промените в Закона за съдебната власт обаче не се приемат толкова еднозначно от Европейската комисия, която през февруари поиска реформа "из основи" на ВСС и прокуратурата. В крайна сметка управляващите от ГЕРБ не предлагат такава реформа и отхвърлиха голяма част от идеите на Съюза на съдиите в България, които се одобряват от Брюксел.

В законопроекта не намери място предложението на магистратите за въвеждане на пряк избор на членове на ВСС и инспектората. Тази идея се подкрепя от ЕК и редица български влиятелни неправителствени организации. Правосъдното министерство не се реши на разделяне на ВСС на две колегии – на съдии и прокурори. Този ход трябваше да гарантира възможността на гилдиите да решават сами за кариерното развитие на колегите си.

За сметка на това в законопроекта влезе противоречивата процедура по обезщетяване на жертвите на бавно правосъдие. От правосъдното министерство решиха да възложат тази отговорност на съдебния инспекторат в опит да се намали потокът от жалби на българи до Европейския съд в Страсбург. По време на дебата в парламента обаче дори и от групата на ГЕРБ изразиха своите притеснения, че това законодателно решение е противоконституционно.

Сериозни безпокойства

Янаки Стоилов (БСП) заяви, че решението за съдебния инспекторат не е удачно, защото тези задължения са несвойствени за този орган. Стоилов беше председател на правната комисия в предното Народно събрание и член на комисията за промени в конституцията, която създаде инспектората към ВСС. Искра Фидосова също заяви, че е "сериозно обезпокоена" от този въпрос, защото по конституция инспекторатът няма право да извършва тази дейност.

Веселин Методиев (Синята коалиция, ДСБ) повтори подкрепата на десните за отпадналите предложения на Съюза на съдиите и заяви, че без конституционна реформа няма как да се създаде усещане в хората, че системата за справедливост работи. Той изрази готовността на Синята коалиция да помогне за създаването на подходящ механизъм за намаляване на жалбите до съда в Страсбург.

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че ще подкрепи законопроекта, но повтори своята теза, че реформата е невъзможна без нова конституция или радикална промяна в сегашната.

"Не е възможно със законови промени да бъдат отстранени пороците на посттоталитарния преход", обясни на колегите си Янев. Той илюстрира тезата си, използвайки председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Според него основната причина Груев да е на този пост е, защото е приятел на Георги Първанов. "Сега той ходи от районен съд на районен съд и се опитва да лансира своите хора. Така целият ВСС излиза като една голяма политическа квота", каза Янев. Той настоя, че вместо абстрактното понятие "високи нравствени качества" в закона трябва да се разпишат реално измерими критерии за качествата на магистратите.

Христо Бисеров (ДПС) заяви, че партията подкрепя голяма част от идеите за реформа, включително предложението за автоматично повишение в кариерата след изтичането на мандата на членовете на ВСС. Той също изрази съмнения около правилността на процедурата по обезщетение за бавно правосъдие и готовност за активно включване в дебата между двете четения на законопроекта.

"Ентусиазиран" министър

Правосъдният министър Диана Ковачева изрази своето доволство, че депутатите са си дали сметка колко важни са промените в Закона за съдебната власт. "Има остра необходимост от повече публичност, за да е ясно кои са хората във Висшия съдебен съвет", каза Ковачева. Тя заяви, че управляващите ще вземат предвид всички разумни предложения.

В отговор на критиките за новите задължение на съдебния инспекторат, министърът обясни, че този орган засега е единственият, който може да разглежда жалбите на граждани. "Всички юристи трябва да са наясно, че тази функция не може да бъде поета от изпълнителната власт. Именно затова отидохме в посока на инспектората", обясни Ковачева. Проблемът в този случай е, че изпълнителната власт няма как да проверява работата на магистратите, защото това ще се приеме като намеса в независимостта на съдебната власт.

"Личи си, че сте много ентусиазирана за тези промени в Закона за съдебната власт, защото са ви първите. Накрая ще ви стане безразлично, защото ще има още няколко промени до края на мандата ви", обясни ѝ заместник-председателят на "Атака" Павел Шопов. Позицията на националистите е, че тези промени се правят единствено за Брюксел и не решават нищо. "Атака", заедно с РЗС и Синята коалиция, настоява за конституционни промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България