Германските власти арестуваха тунизиец, познат на атентатора от коледния базар

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската прокуратура заяви, че е арестувала тунизиец, познат на извършителя на атентата на коледен базар в Берлин Анис Амри, но по друг случай, предаде Асошиейтед прес.

Фрауке Кьолер, говорител на федералната прокуратура, каза, че 26-годишният тунизийски гражданин е познавал Амри от края на 2015 г. и двамата са вечеряли заедно в ресторант в деня преди атаката на 19 декември.

Това накарало прокуратурата да смята, че мъжът може да е знаел за предстоящото нападение. Кьолер обаче уточни, че към момента няма достатъчно доказателства за искане на арест с мотива, че не е предупредил властите за готвената атака.

Тя посочи, че вчера квартирата на тунизийския гражданин е била претърсена, а той самият е подследствен по подозрение за участие в планирането на атентата. Мъжът е арестуван по друго дело.

Амри е бил заснет как отправя поздрав, използван от привържениците на групировката "Ислямска държава", минути преди да избяга от мястото на атентата, заяви още германската прокуратура, цитирана от ДПА.

Според нея Амри ясно е съзнавал, че бива сниман, като се смята, че именно той е лицето на кадрите, които са заснети от камера в района на гарата при Зоологическата градина в Берлин.

Прокуратурата вече смята, че полският шофьор на използвания за атентата камион е бил застрелян малко след като автомобилът е бил похитен.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?