Германското правителство спасява "Луфтханза" с 9 млрд. евро

Сн. ЕПА/БГНЕС

Авиокомпанията "Луфтханза" (Lufthansa) и германското правителство постигнаха споразумение за спасителен план от 9 млрд. евро. След правителствената инвестиция държавата ще стане най-големият акционер в компанията с дял от 20%, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мерките, които трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия и от извънредно общо събрание на акционерите, включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 млн. евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4.7 милиарда евро без право на глас, уточни "Луфтханза" в комюнике.

Министерството на икономиката в Берлин обяви, че правителството получава две места в надзорния съвет на компанията, допълва Ройтерс.

Ще бъдат наложени големи ограничения върху заплатите на директорите и мениджърите.

Авиокомпанията се е ангажирала и с цели за устойчиво развитие, включително обновяване на флотилията.

Икономическото министерство коментира, че стабилизационният пакет отразява нуждите на "Луфтханза" и нуждите на данъкоплатците и служителите.

Авиокомпанията е изправена пред най-голямата финансова криза в историята си заради пандемията, която наложи около 90% от самолетите ѝ да останат на земята. В даден момент загубите ѝ достигнаха около 800 милиона евро месечно.

Акциите на "Луфтханза" скочиха с близо 6 на сто след новината за постигането на споразумението.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?