Гниенето в първото семейство на САЩ

Докато Тръмп е президент, Вашингтон е Бурбонски град

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миналата година американският народ отхвърли политическите династии. Сбогом на фамилия Клинтън. Довиждане, Буш. На тяхно място дойде най-династичното първо семейство в американската история.

Администрацията на Доналд Тръмп е не повече от семейство Тръмп плюс някакъв антураж за еднократна употреба. Не е ясно къде свършва Белият дом и къде започва бизнес империята Тръмп. Една от причините Тръмп да застане срещу Катар може да е била тази, че влиятелен катарец е отказал на зетя на Тръмп Джаред Къшнър заем от 500 млн. долара. Твърди се, че държавата от Персийския залив е отхвърлила молбите на Тръмп и в миналото. Какво мислихме ние – че Тръмп изведнъж е придобил силни възгледи за арабската политика в Залива? Както се казва: следвай парите. Грешно е да се съди твърде много от действията на Тръмп. Те обикновено не се виждат откирто.

За това свидетелстват и разкритията от тази седмица за Донлад Тръмп младши. За пръв път, откакто Тръмп пое президентския пост, думата "измяна" влезе в обращение. Но нейните допълнителни значения са твърде макиавелистки. Хората, които извършват измяна срещу своята страна, обикновено са съблазнени от идеология или стимул.

И в двата случая те са наясно, че пресичат свещена граница. А какво става, ако твоето семейство е твоята страна? Ако твоят род е твоята религия? За неутрален наблюдател, имейлите на Тръмп младши показват ясно, че той е търсил от Кремъл компрометираща информация за Хилари Клинтън. Според неговия баща това показва предаността на сина му. От гледна точка на руснаците това доказва, че семейство Тръмп е било готово да прави бизнес. За американските прокурори това е улика за тайно сговаряне с чужда държава.

Ако други негови сътрудници от предизборния щаб, които нямат кръвна връзка с него, се бяха срещнали с руски адвокат, Тръмп щеше да ги уволни. Но Доналд Тръмп не може да се дистанцира от свой подчинен, който се казва Донлад Тръмп. Нито пък може да избяга от факта, че другите двама човека на тази среща са били зет му Къшнър и шефът на неговия щаб Пол Манафорт. Предизборната кампания на Тръмп беше семеен бизнес.

Същото важи и за Белия дом начело с Тръмп. Ако искаш да си чут от краля, сприятели се с децата му. Това е каналът, чрез който Китай, Саудитска Арабия и други държави въртят дипломация с администрацията на Тръмп. Това също е и начин, по който Робърт Мълър, специалният прокурор начело на разследването за Русия, може да нанесе удар срещу Тръмп.

Какво означава това за отношенията на Америка със света? Докато Тръмп е президент, Вашингтон е Бурбонски град. За Тръмп, не по-малко от Луи XIV, важат думите "L’Etat, c’est moi" (държавата, това съм аз).

Колкото по-надълбоко се стига, толкова повече интересите на фамилия Тръмп ще инфектират всяко решение. Най-голямото изкривяване е при отношенията САЩ-Русия.

Миналата седмица по време на срещата на Г 20, Тръмп прекара два часа и 15 минути в разговор с Владимир Путин. На него присъства само държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Фиона Хил, единственият руски експерт на Тръмп, не беше на срещата. Тръмп даде на Путин това, което той искаше. Двамата постигнаха споразумение да създадат съвместно кибер-звено, което да спре взаимната намеса в политиката на едната и другата страна.

Това, че Тръмп бе принуден бързо да се откаже от идеята, е без значение. САЩ и Русия сега са на една и съща морална плоскост. Никой няма представа дали Тръмп и Путин са постигнали други сделки.

Семейството обаче сега се повява на всяко поле на глобални ангажименти на САЩ. Къшнър е де факто главният дипломат на Тръмп. Дъщерята на президента – Иванка, която е съпруга на Къшнър, е лицето на американската "мека" сила. По време на форума на Г 20 Тръмп напусна залата, за да отиде на друга среща. Г-жа Иванка Тръмп зае неговото място между президента на Китай Си Цзинпин и британския премиер Тереза Мей. Сигналът към другите, работещи за Тръмп, е ясен.

Никоя друга западна демокрация не работи така. До неотдавна и САЩ не правеше това. Нещата ще придобият по-явен вид с напредването на разследването за Русия. Докато кризата се задълбочава, семейството ще се стяга за отпор. Онези, които не са във вътрешния кръг, правят каквото могат да се защитят.

Последно изтеклата информация, както и тези, изтекли преди това, идват от различни източници в Белия дом. Би ли могъл в това да участва и Стивън Банън, главният стратег на Тръмп? Като основен архитект на президентската му кампания "America first", Банън е също така най-близкият съветник на Тръмп, който не е част от семейството му. Той и Къшнър са съперници. Като самопровъзгласил се ленинист, основната цел на Банън е да взриви административната държава.

Ако целта ви е да осакатите американското правителство, сега е време за удар. Ако сте президент на Русия, емир на някое богато петролно кралство или нихилист, работещ отвътре, Тръмп предлага безпрецедентна възможност. Тръмп е Америка и Америка е Тръмп. Докато той е президент, американската република е силно уязвима.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?