“Хемус“ и четири скоростни пътя получават европари

“Хемус“ и четири скоростни пътя получават европари
Автомагистрала "Хемус" и четири скоростни пътя са били включени в разширената актуализирана Трансевропейска пътна мрежа и ще получат еврофинансиране, с което на българските данъкоплатци ще бъдат спестени 2 млрд. евро. Това съобщи в четвъртък министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Ден по-рано на техническо ниво са приключили преговорите между Европейската комисия и страните-членки на Общността за актуализацията на трансевропейска пътна мрежа.

До 30 юни ЕК ще изработи пътните карти и ще даде окончателно политическо решение за одобряване на новата актуализирана разширена трансевропейска мрежа, посочи Плевнелиев. Той допълни, че вече трябва да се подготвят проектите и апликационните форми за финансиране на пътищата.

Четирите скоростни пътя са Русе - Шумен, Варна - Дуранкулак, "Рила", Пловдив - Асеновград - Рудозем. Общата им стойност се изчислява на 2.5 млрд. евро. С включването им в актуализираната трансевропейска пътна мрежа 80 на сто от стойността на тези обекти ще се финансира от еврофондовете и на бюджета остава да осигури останалата част.

В Брюксел българската страна и представила също така национален план с приоритетните си пътни обекти, генерален транспортен план, транспортна стратегия, проектите ни по Дунавската стратегия и Националната програма за развитие.

Плевнелиев се похвали, че пилотният проект на министерството и ПРООН за саниране на жилища е получил първа награда от ЕК, което бе използвано от премиера като повод да посочи, че само до преди две години заради "батко и братко" всички пари от еврофондовете бяха спрени, а сега “Плевнелиев и неговите хора получават награда от ЕК“.

Борисов показа на картата на България пътищата, по които се работи и които предстоят да бъдат направени и заяви, че това ще даде тласък на икономически изостаналите райони да се развиват и да привличат инвестиции. “Бизнесът отива там, където има комуникации“, отсече премиерът.

Той информира още, че автомагистрала "Люлин" ще бъде пусната за движение след 10-15 дни, а Плевнелиев каза, че следващата седмица заедно с депутати от опозицията и журналисти ще бъдат взети проби от магистрала "Тракия" от места, посочени от медиите.

Акцията се предприема след обвинения от страна на БСП, че аутобанът се строи с пепел. Пробите ще бъдат предоставени за анализ в независими лаборатории и след три седмици се очаква да има резултати

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес