Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Христо Иванов: Конституционната реформа трябва да е основа за бъдещото управление

41 коментара
Христо Иванов: Конституционната реформа трябва да е основа за бъдещото управление

Г-н Иванов, прогнозите дават на "Демократична България" 20% по-висок резултат спрямо изборите през април. Как си го обяснявате и какви са целите сега?

Обясняваме си го с това, че "Демократичната България" има капацитет, показа, че хората могат да ни имат доверие и да възложат задачата за промяна на страната. Ние показахме, че можем да бъдем силата, която да отключи промените в България, която може да бъде последователна и да налага дневен ред. "Демократична България" успя да направи централни за дневния ред темите за реформата в правосъдието, модернизацията на администрацията и електронното управление, за освобождаването на бизнеса от външния натиск. Ние показахме, че можем да носим отговорност да се състави управление. И затова виждаме трайна тенденция за увеличаване на доверието към "Демократична България" и очакваме последната седмица преди изборите тя да се развие, защото хората ще търсят на кого да възложат задачата България да има едно управление на дълбоката промяна и на амбициозната трансформация. Само "Демократична България" може да бъде гарант за това. Нашата цел е да превърнем ДБ в крайъгълна сила за българския политически живот, която да представлява очакванията на следващата генерация на българската средна класа, която иска свободно развитие на страната, която иска амбициозна модернизация, която иска България да си върне гордостта и амбицията да бъде сила. Тези хора ги има, те съществуват, те са все повече. Сега в лицето на "Демократична България" те намират своя траен политически инструмент за отстояване на своите интереси. Това ще промени българската политика в следващата генерация.

С какво ще се захванете първо в новия парламент?

Става въпрос за множество приоритети, които ние ще трябва веднага да задвижим, както направихме и в 45-ото Народно събрание. В първия ден внесохме един пакет законопроекти, които бяха част от един голям систематичен пакет на промяната, а не просто някакви инцидентни вдъхновения. Моментално ще започнем с усилието за съставяне на кабинет на промяната. Ще започнем веднага разговорите за формиране на конституционно мнозинство. Тези два процеса могат да се окажат политически свързани, защото ние няма да влезем в правителство на мнозинството, което не е ядро на конституционно мнозинство. За нас това е абсолютна предпоставка за всичко друго. Ние ще започнем ударна работа по довършването на нормативната база за електронното управление, защото само така можем да гарантираме свобода на българския предприемач от държавен тормоз, от административно размотаване. Електронното управление и съдебната реформа са неща, които само "Демократична България" може да направи. В миналия законодателен орган предложихме един законопроект, който гарантира опазването на българското Черноморие. Това също ще бъде приоритет за нас.

Какви ще бъдат вашите червени линии?

Амбициозното надграждане на нашата роля в ЕС и НАТО. Конституционната реформа, която включва в себе си теми като правосъдието, освобождаването на регулаторите, предвиждането на пряка конституционна жалба, възможността за лустрация, почистването на модернизацията на специалните служби, либерализирането на енергетиката и възстановяването на българския енергиен суверенитет. Освобождаването на България от нейната зависимост от Русия. Тези 12 приоритета, които ние обявихме още преди предишните избори, са нашите червени линии. На база на тях ние ще търсим физиономията на управлението, неговият гръбнак и смисъл, за да може то бъде наречено управление на модернизацията.

Новото правителство ще трябва да занимава и с българския План за възстановяване. Кои дефицити на сегашния план трябва да се оправят? Какви трябва да се нашите приоритети при използването на тези 13 милиарда лева от ЕС? Това са 10% от нашия БВП.

Тези средства са капиталът на бъдещето на България. Те трябва да бъдат инвестирани правилно, както от гледна точка на изисквания на Европейската комисия, така и от гледна точка на нуждите на България. За нас е много важно тези пари да бъдат вложени в човешки капитал. Да бъдат превърнати в средства, през които да се възпитат нови поколения учители, лекари, администратори. Това да са хората, които да могат да управляват бизнесите на бъдещето и да бъдат работната ръка в тях. За нас ще бъде много важно тези средства да бъдат използвани като "закваска". Те трябва да привлекат допълнителна частна инвестиция, така че сумарният им ефект върху икономиката да бъде много по-голям. Много е важно тези пари да бъдат инвестирани в проекти, които имат самостоятелна икономическа жизнеспособност. Да стана част от изграждането на устойчивия модел на българската енергийна независимост, за да си гарантираме суверенитет.

Каква е оценката ви за действията на служебния кабинет?

Виждаме с удовлетворение, че са се захванали с някои от най-наболелите проблеми, които ние сме се поставили. Очакваме да има повече фокус върху ДПС, Ахмед Доган и сарайския модел. Надяваме, че този модел няма да остане пак някъде там на сянка и на завет.

Кой спечели и кой загуби от разпускането на 45-ото Народно събрание?

Това ще можем да коментираме, след като видим картината в следващото Народно събрание. Аз смятам, че българският политически живот минава през една много дълбока трансформация и тези преходни предсрочни избори бяха неизбежност. Мисля, че ще видим още поне едни такива през следващите няколко години. Когато тече промяна под повърхността, тя трябва да намери израз на повърхността, а това става чрез избори. Тази промяна ще намери своя по-завършен израз най-рано на местните избори, защото тогава ще се промени значително и местната власт. Тези избори до голяма степен ще позволят на общественото доверие да се преструктурира и да прелее към онези политически сили, които могат да обещаят бъдеще, а не още от същото.

Смятате ли, че в бъдещият парламент наистина ще има по-голям шанс да се състави правителство?

Не боравя с шансове, а с воля и намерения. Ние имаме твърдото намерение да поемем отговорността да излъчим правителство на модернизацията, но това може да стане само, ако получим доверие. И затова се обръщам към гражданите с призив, а не с прогноза.  "Демократична България" търси доверие, за да можем да формираме управление, да гарантираме управление на трансформацията и модернизацията, но това може да се случи само, ако получим доверието на българските граждани. Затова гласувайте на сигурно. Гласувайте за "Демократична България".

Голяма част от вашите идеи изискват конституционно мнозинство. Вие не искате да говорим за шансове, но трябва да погледнем и неща в очите. Постижимо ли е конституционното мнозинство?

Да, постижимо е. Все повече политически формации разбират, че тези, които не подкрепят обществените очаквания за дълбока конституционна промяна по отношение на прокуратурата, по отношение на правосъдието, по отношение на регулаторите, по отношение на лустрацията, ще останат в миналото. Политическите сили, които са представители на статуквото, все повече разбират, че бъдещето на българското общество изисква промяна в конституцията. Те трябва да изберат – или да воюват с бъдещето, или да намерят своето място в него, което минава през подкрепа за конституционните реформи. Вие виждате, че БСП вече дава такива анонси след дългогодишната си съпротива срещу идеята за конституционни реформи. Надявам се, че те няма да се отметнат от тях. Надявам се, че и други разумни хора в ГЕРБ и ДПС ще разберат, че това е вододелът. Който иска да бъде част от бъдещето на България ще трябва да подкрепи тази промяна, дори и да върви срещу интересите на собствените си лобита и зависимости. Това е начинът, по който България ще се промени. Дори и хора, които са част от тези формации, ще бъдат принудени да подкрепят бъдещето, ако искат да оцелеят в него политически и граждански. Това е сложен процес. Няма да е лесно да се случи, но ние имаме амбицията да го водим, да бъдем неговите лидери. Точно затова пак ще кажа. Търсим подкрепа! Дайте ни подкрепа, за да можем да направим този преход към едно друго бъдеще, което българското общество иска.

Пред 7 години "Реформаторският блок" влезе в коалиция с Борисов, а сега се очертава коалиция с неговия бивш приятел – Слави Трифонов. Как може да се гарантира, че това усилие няма да приключи по подобен начин?

По начина, по който ние с колегите с ДСБ показахме тогава, че можем да отстояваме цели, а не кариери или топли местенца. С твърдост, с последователност, с фокус върху това, което сме поели като ангажимент пред гражданите. Ние не обещаваме коалиция на ангелите и на светиите. Ние не обещаваме безпроблемен парламент. Обещаваме резултати по конкретни национално значими, което се иска от българското общество. Отиваме да се борим и да упражняваме лидерство, да показваме твърдост и последователност. Неща, които се доказали, че можем да правим.

Помним "тройната коалиция" и срещите между Станишев, Доган и Сакскобургготски по хотели и ресторанти. Цялата тайнственост. Изнасянето на държавната администрация в Банско за лидерски срещи. Как може да се избегне тази пародия при очертаващото се многопартийно коалиционно управление?

Много е важно една коалиция да не забравя за какви каузи се бори. Ако фокусът остане върху каузите съм сигурен, че детайлите на подобни формати няма да бъдат толкова важни. Много е важно е акцентът върху електронното управление и прозрачният законодателен процес. Именно това ограничава възможността да се вземат решения на тъмно. Пълноценното електронно управление означава прозрачност при работата на цялата администрация и осветява пътя на всяка стотинка. Това ограничава силно възможността на разни хора, стоящи на плетени столове, да решават съдбата на милиарди с един подпис.

За да не се случва повторение на "тройната коалиция" и двойната коалиция между Борисов и Доган с посредничеството на Пеевски, ние няма да направим компромис с парламентарната република. Публичната власт се осъществява в парламента, а за нас основна ценност е възстановяването на ролята на парламента. Ние няма да позволим ролята на парламента отново да бъде отслабвана, ерозирана и загърбвана. Възстановяването и опазването на парламентарната република е фундаментална кауза за нас.

До момента "Има такъв народ" предпочитат да се държат загадъчно, а лидерът комуникира през обществото главно през Фейсбук. Виждате ли опасни уклони за българската демокрация покрай това поведение на ИТН?

Аз се опитвам да бъда максимално конструктивен, за да можем да гарантираме управление на страната, но искам да кажа нещо. Ние сме република. Републиката означава, че политиката е публична. Надявам се в крайна сметка отговорността и професионализмът да надделеят. Искам да се обърна към избирателите. Ако искате да си гарантирате откритост и колективен начин на взимане на решение, публично лидерство и открит диалог, има само един начин и това е като гласувате за "Демократична България". Ние имаме ясна програма, имаме лидерство, което е на улицата сред хората, имаме отбор, а не случайни хора, събрани в последния момент, имаме доказано последователно поведение. Ако искате управление на републиката и върховенство на парламента, което гарантира, че властта ще се упражнява по публичен начин пред очите ви и с ваше участие, гласувайте за "Демократична България", за да няма после изненади.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. SILENCE
  #41
  Отговор на коментар #39

  Не, просто казионен, както сега се казва - системен полЮтик.

 2. SILENCE
  #40
  Отговор на коментар #38

  Мнооого се оляхте с претенциите си ... А мярката поддържа равновесието. Природата "изравнява" такива прекалявания по доста ... хумористичен начин ...

 3. Alpha Omega
  #39

  Господинът със сложен профил на човката е негоден за тая работа. Ще укрепва ЕС и НАТО и нито дума за долните продажници от Кеймбриджската петорка. По определението на Ленин е полезен идиот както и цялото му семейство.

 4. Nikola Nikolov
  #38
  Отговор на коментар #26

  Трудно ти е да приемеш , че ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ няма алтернатива! И друго трябва да приемеш - освен името ти , тишина се е разположила изцяло в квадратната ти главица. Бъди здрав !

 5. Protester
  #37

  Новият морал в политиката може да бъде наложен само от необременени личности, а за съжаление г-н Христо Иванов не е сред тях. След като си се съгласил доброволно да бъдеш не веднъж част от модела, срещу който сега роптаеш ти практически вече си един от тях. В случая прозират не толкова моралните и етически проблеми на досегашното управление, колкото икономическите облаги и нуждата от спешен достъп до властови ресурси за тяхното набавяне. Що се отнася до предполагаемите 20% увеличение на подкрепата за "Да, България", спрямо получените на предните избори 10%, това си е ръст с цели 2%, което е сериозен резултат достоен за нобелова награда.

 6. Камен Илиев
  #36

  Много говорене от човек, който не успя да направи нищо като министър, не знам сега защо се очаква че ще е друго.

 7. Stixxx
  #35

  Мда, на теория сигурно… Ицо няма много връзка с практиката май

 8. Sin
  #34

  Прав е Христо Иванов, който иска просперитет и европейски облик за България, трябва да гласува за Демократична България. Не може всичко да се оправи с магическа пръчка, но един от най-големите проблеми в Бг е беззаконието. Ако ние станем правова държава и се преборим с мафията, много от другите проблеми ще се решат от самосебе си. Ще има честна конкуренция и в политическата и в икономическата област и нещата ще тръгнат. А за да продължат е абсолютно и безусловно необходимо да има гражданско общество в Бг. Хората да знаят, че политиката зависи от тях, а не обратното и да изискват от политиците да спазват обещанията си.

 9. аз ще кажа
  #33

  за номер 32: Е какво ти е чудно. Некачествените от тях се залепиха за БОКО по пример на Сашо Дебелото. Тези тука досега не са управлявали. Тепърва предстои да видим как ще се справят сега като поемат управлението.

 10. asdasdasd
  #32

  Докато "новите лица" на "промяната" / подмяната са Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева и Генерал Атанасов (от Да България), ще сме все на това дередже. ДБ са поредния продукт на Костов. Всеки избори има нова дясна партия. Чудно защо...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.