Христо Иванов: Проблемът със суджука е, че не е стигнал до премиера

"Правосъдие за всеки" иска президентът да наложи вето на съдебните закони

"Проблемът със суджука е в две неща. Първо – суджукът майсторски от страна на прокуратурата беше изваден като тема, която отклони вниманието от КТБ. И второ – проблемът на този злощастен депутат не е, че е натискал бизнеса, проблемът му е, че суджукът не е стигал до премиера – ако суджукът беше стигал до местоназначението му, той просто нямаше да бъде разследван."

Така бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов коментира актуалните събития от последната седмица по време на символичен протест на "Правосъдие за всеки" пред парламента, организиран под надслов: "Правосъдие, а не суджуци!"

Политикът присъстваше на проявата в сряда като гражданин, тъй като партията му не бе сред организаторите. Ден по-рано от "Да, България", "Нова република", БЗНС и "Зелените" призоваха в обща декларация управляващите да оттеглят предложенията си за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), ограничаващи външното финансиране на съсловните магистратски организации.

На практика поправката бе насочена конкретно срещу фондация "Америка за България", като междувременно в сряда от ГЕРБ заявиха, че частично я оттеглят. Остава обаче частта ѝ за предвидените нови бонуси за следващия състав на ВСС, който предстои да бъде избран през есента.

По този повод от "Правосъдие за всеки" се заканиха следващият протест да бъде пред президентството с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето на промените в ЗСВ. От инициативата настояват за същото нещо и по отношение на поправката в Наказателно-процесуалния кодекс, предвиждаща преместване на всички корупционни дела от Софийския градски съд в Специализирания съд.

Христо Иванов коментира още, че правителството демонстрира отказ от продължаването на съдебна реформа, а "вместо това виждаме опити да се нанесе удар върху онези представители на магистратурата, които искат реформата".

Бившият правосъден министър добави, че управляващите не само не взимат ефективни мерки срещу корупцията по високите етажи на властта, каквито са постоянните препоръки на ЕК, а "сега бият по тези, които се опитват да говорят за това, че трябва да има реформа". По думите на Иванов намерението на ГЕРБ да ограничи финансирането на съсловните организации на магистратите е знак към следващите членове на ВСС, "че трябва да са послушни и да изпълняват заръките на Цацаров, Пеевски, Борисов, Доган". Те трябва да видят, че Съюзът на съдиите в България (ССБ) е ударен и му се забранява да получава чуждо финансиране, заключи той.

"Скандалът с НДК изглежда като две лобита в рамките на ГЕРБ се бият и г-н Борисов като стария Герак не може да помири децата си. Но не става дума за борба с корупцията, а за скандал с корупция, за караница между корупционните лобита, които вече се чувстват толкова комфортно, че започват публично да си делят баницата", продължи Христо Иванов, давайки пример за реалната липса на борба с корупцията в България.

Споделяне

Още от България